Quantcast
Καραμεσίνη: Θα προκύψουν 24.000 θέσεις εργασίας από προγράμματα που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ - enikonomia.gr
share

Καραμεσίνη: Θα προκύψουν 24.000 θέσεις εργασίας από προγράμματα που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ

δημοσιεύτηκε:

Θα προκύψουν περίπου 24.000 θέσεις εργασίας από τα προγράμματα που θα αρχίσει να «τρέχει» από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2019 ο ΟΑΕΔ, όπως προαναγγέλλει η διοικήτρια του Οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.

Όπως αναφέρει η κ. Καραμεσίνη στην «F&M Voice», τα προγράμματα αυτά θα αφορούν κυρίως την επιχορήγηση ανέργων που έκλεισαν την επιχείρησή τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ακόμη κι αν έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την κοινωφελή εργασία σε 51 δήμους και πέντε περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, η κ. Καραμεσίνη, σημειώνει ότι από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας το οποίο «θα δώσει τη δυνατότητα σε πρώην εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, να δραστηριοποιηθούν ξανά επιχειρηματικά, με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ».

Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, η επιχορήγηση θα ανέρχεται από 12.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ «ανάλογα με το αν κάποιος ανοίξει μόνος του μία επιχείρηση ή αν το κάνει συνεταιρικά» και θα αφορά 5.000 ανέργους. Αρχικά, θα επιχορηγούνται για 12 μήνες και στη συνέχεια, «θα ελεγχθούν για τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για ένα τρίμηνο και μετά θα μπορούν να αιτηθούν επιχορήγησης για άλλους 12 μήνες».

Δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν και σε όσοι δεν προχώρησαν έως τώρα σε διακανονισμό των οφειλών τους με τον ΕΦΚΑ. «Θα υπάρξει συμψηφισμός μέχρι το 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ, για να καλυφθούν οι οφειλές. Άρα, δεν θα έχουν πρόβλημα για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα», διευκρινίζει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Η κ. Καραμεσίνη τονίζει επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ είναι ακατάσχετες. «Ακόμη κι αν έχουν τραπεζικά δάνεια και οφειλές στις τράπεζες, οι πρώην επιχειρηματίες μπορούν να εισπράττουν την επιχορήγησή τους χωρίς να έχουν το φόβο θα έρθει η τράπεζα και να την τραβήξει από το λογαριασμό τους», τονίζει.

Ένα άλλο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει προς το τέλος του Φεβρουαρίου, θα αφορά την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη νέων έως 29 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να καταθέσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη «ωφελούμενοι θα είναι 5.000 άνεργοι και θα ενισχυθούν 2.500 επιχειρηματικά σχέδια». Το πόσο της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει και τα 18.000 ευρώ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 51 δήμους και πέντε περιφέρειες, που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, η κ. Καραμεσίνη αναφέρει: «Είναι η συνέχεια του περσινού προγράμματος, μόνο που έχουν προστεθεί θέσεις απασχόλησης και στα κέντρα πρόνοιας. Συνολικά, έχουν προβλεφθεί περίπου 9.000 θέσεις […] Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα».

Τέλος, η κ. Καραμεσίνη αναφέρεται και στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης το οποίο αφορά νέους, που δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή, αποφοίτους γυμνασίου και ενιαίου λυκείου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ωφεληθούν 5.000 άτομα και, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2019.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.