Quantcast
Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα - enikonomia.gr
share

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια καθώς προχωρεί σε περιστολή των μέτρων νομισματικής στήριξης και θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή δανείων στις τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς ομόλογων ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ αλλά έχει πει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι για να στηρίξει την οικονομία και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλη την περιοχή έχει δημιουργήσει ερωτήματα για το εάν η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να διατηρήσουμε τα επιτόκια πολύ χαμηλά, το οποίο είναι καλό για την οικονομία», δήλωσε ο Βιλερουά στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Προοδευτικά, αποσύρουμε τη νομισματική στήριξη… αλλά γίνεται πολύ σταδιακά και εξαρτάται από τη βελτίωση στην οικονομία. Θα πάρουμε τον χρόνο που θα χρειαστεί», δήλωσε ο Βιλερουά, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε χθες ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη της περιοχής. Με την ΕΚΤ να έχει ήδη στην κατοχή της το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα στραφεί σε άλλα εργαλεία για να συνεχιστεί η χορήγηση πιστώσεων, όπως ένας νέος γύρος φθηνών, πολυετούς διάρκειας, δάνειων προς τις τράπεζες, γνωστά ως TLTROs (Πρόγραμμα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης).

«Θα εξετάζαμε την παροχή ρευστότητας και πίστωσης στις τράπεζες, είναι μέρος της εργαλειοθήκης μας», δήλωσε λίγο αργότερα ο Βιλερουά σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg TV. Με τα TLTROs να θεωρούνται από πολλούς οικονομολόγους ότι ευνοούν κυρίως τις ιταλικές τράπεζες, ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι η κίνηση «δεν μπορεί να σχεδιαστεί για συγκεκριμένες τράπεζες ή χώρες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.