Quantcast
Τα μυστικά της νέας ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια - enikonomia.gr
share

Τα μυστικά της νέας ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Μεγάλη ομπρέλα προστασίας όσον αφορά την αντικειμενική αξία, κόφτης τα 130.000 ευρώ σημερινό υπόλοιπο δανείου (συμπεριλαμβανομένων των τόκων), εντάσσονται μόνο τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αφορά 180.000 δάνεια συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ.

Προστασία υπό όρους και με «ήπιους» κόφτες για τουλάχιστον 180.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ με εγγύηση την πρώτη κατοικία προβλέπει η «συμβιβαστική» και για τις δύο πλευρές συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών και το «μπαλάκι» της διαπραγμάτευσης μεταφέρθηκε πλέον στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών. Η πρόταση πλέον βρίσκεται στα χέρια των δανειστών σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες και τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί ενδελεχώς από τις νομικές υπηρεσίες των εποπτικών Αρχών, προκειμένου να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Βέβαια, το «τυράκι» από την πλευρά του Δημοσίου είναι το γεγονός ότι για τις πλέον ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες προβλέπεται η επιδότηση του 1/3 της μηνιαίας δόσης, εξασφαλίζεται δηλαδή τόσο η στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα όσο και η οικονομική ενίσχυση κατά 200 εκατ. ευρώ (μόνο) για το 2019 των τραπεζών. Μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό, ωστόσο αυτή η επιδότηση θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη για τις τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται δεκάδες χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια, κυρίως όσα έχουν το δώρο της κρατικής επιδότησης.


Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realmoney

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.