Quantcast
Μοσκοβισί από Βουλή: Πρέπει να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί από Βουλή: Πρέπει να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εστίασε στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Ο κ. Μοσκοβισί μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο.

Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος έχει υπάρξει Υπουργός και γνωρίζει ότι σε προεκλογική περίοδο δεν είναι εύκολο να ψηφίζονται μη αρεστές μεταρρυθμίσεις εξέφρασε την ευχή η προεκλογική περίοδος στη χώρα να μην επηρεάσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για την οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα: “Υπάρχουν θετικά πράγματα που έχουν γίνει. Το υψηλό πλεόνασμα του προϋπολογισμού, η διοικητική και φορολογική μεταρρύθμιση. Υπάρχουν όμως και κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πάμε λίγο παραπάνω. Πρέπει να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία α’ κατοικίας. Να επωφεληθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι άλλοι. Θέλουμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι απολύτως προστατευμένο” είπε.

Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να υπάρξει θετική απόφαση για τη χώρα στη συνάντηση της 11ης Μαρτίου λέγοντας ότι το καλό για την Ελλάδα θα είναι διπλό. Αφενός γιατί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ είναι ένα πολύ σημαντικό για τη χώρα και αφετέρου γιατί θα σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Προκειμένου να περιγράψει τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας ο Ευρωπαίος Επίτροπος χρησιμοποίησε μάλιστα την ισπανική λέξη “ρεμοντάδα” , η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στον αθλητισμό για να δώσει την εικόνα της ομάδας η οποία ανατρέπει το εις βάρος της σκορ και επιστρέφει.

Νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί απέστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να καταστεί αξιόπιστη. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε με θερμά λόγια για τις θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας πως επιβεβαίωσαν το πάθος των Ελλήνων να είναι κομμάτι του πρότζεκτ που λέγεται Ευρώπη.

“Έχουμε μπροστά μας το Eurogroup και θέλω να ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε το επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ προς τη χώρα σας. Θεωρούμε θα δώσει ένα ισχυρό σήμα πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα ένα σήμα προς τις αγορές για να εμπιστευτούν την Ελλάδα” είπε.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Βούτση ο οποίος αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολιτικές που τρέφουν το αυγό του φιδιού και ενισχύουν ακραίους κύκλους: “Να εργαστούμε ώστε να μην έρθει η εποχή των τεράτων στην Ευρώπη καθώς και ενόψει ευρωεκλογών είναι ανοιχτός ο κίνδυνος για ισχυρές ακροδεξιές ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές. Πιστεύω πως από κοινού θα εργαστούμε για μια διαφορετική Ευρώπη των λαών ” είπε ο κ. Βούτσης.

Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003. «Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.