Quantcast
ΕΒΕΘ: Σταθερά απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο - enikonomia.gr
share

ΕΒΕΘ: Σταθερά απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο

δημοσιεύτηκε:

Μείωση της απαισιοδοξία, η οποία όμως διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και δεν συνοδεύεται από πρόθεση πραγματοποίησης αγορών ή αποταμίευσης, καταγράφεται μεταξύ των καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη,ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις οι προσδοκίες παραμένουν σε αρνητικό επίπεδο.

Τις τάσεις αυτές καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2015 από την εταιρία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

«Η ενδεχόμενη κατάληξη (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και εταίρους της χώρας και η εξέλιξη της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος το επόμενο διάστημα […] θα αποσαφηνίσουν το οικονομικό κλίμα και θα οδηγήσουν στην αποτύπωση πιο αποκρυσταλλωμένων τάσεων στο Βαρόμετρο ΕΒΕΘ του Σεπτεμβρίου 2015», εκτιμούν οι αναλυτές της Palmos Analysis.

 

Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στις -23 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό (-31). Σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρείται σαφώς βελτιωμένο κλίμα (-23 από -41). ) Οι καταναλωτές του νομού δηλώνουν:

-Διατήρηση της κακής οικονομικής τους κατάστασης με σαφώς μικρότερη όμως απαισιοδοξία για την περαιτέρω εξέλιξή της.

-Απαισιοδοξία – αλλά εντυπωσιακά μειωμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 – για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα.

-Μεγαλύτερη απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών (πχ, σπίτι ή αυτοκίνητο) προς το παρόν και συνεχιζόμενη διστακτικότητα για αγορές στο μέλλον.

-Αρκετά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (12% από 14% τον Σεπτέμβριο του 2014). Το 37% εξακολουθεί να «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή να χρεώνεται όλο και περισσότερο (από 44% τον Σεπτέμβριο 2014) και ποσοστό 52% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους.

 

Δείκτης προσδοκιών για τη Βιομηχανία

 

Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας» βρίσκεται στις -9 μονάδες στο νομό (-10 σε εθνικό επίπεδο). Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τοπικό επίπεδο (-9 από -11).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.