Quantcast
Όλες οι απαντήσεις για το Κτηματολόγιο - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Όλες οι απαντήσεις για το Κτηματολόγιο – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα που αφορούν στη διαδικασία της κτηματογράφησης και των δηλώσεων των ακινήτων δίνει η δικηγόρος και διευθύντρια της Νομικής Διεύθυνσης της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Ελεονώρα Ανδρεαδάκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, η κ. Ανδρεαδάκη υποστηρίζει τα εξής:

“Επειδή οι προθεσμίες είναι πολλές και κυμαινόμενες ο καθένας θα πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου στην οποία υπάρχει η μηχανή αναζήτησης, όπου βάζεις την περιοχή που σε ενδιαφέρει και εκεί βρίσκεις την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ενεργήσεις. Θα πρέπει επίσης, να ξεκινήσουμε να συγκεντρώνουμε τα έγγραφα- δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουμε κατά την διαδικασία των δηλώσεων. Ανάλογα με την περιοχή λειτουργεί Γραφείο Κτηματογράφησης όπου υπάρχει δικηγόρος και τοπογράφος που εξυπηρετούν δωρεάν τον καθέναν που έχει απορίες για να υποβάλει τη δήλωσή του. Το ένα κομμάτι της δήλωσης αφορά το δικαίωμα, την κυριότητα, την επικαρπία και το υπόλοιπο το ακίνητο. Μέσω του κτηματολογίου οριοθετείται το ακίνητο, βάσει των πληροφοριών που προσφέρει. Η διαδικασία εντοπισμού δεν είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να ζητήσει βοήθεια κάποιος στο Γραφείο Κτηματογράφησης”.

Όσον αφορά στις προθεσμίες για τις δηλώσεις, η κ. Ανδρεαδάκη τόνισε ότι “οι προθεσμίες είναι τρεις μήνες για κατοίκους εσωτερικού και έξι για κατοίκους εξωτερικού. Δίνεται, όπως είπε, η δυνατότητα από τον νόμο για παράταση – για τους κατοίκους του εσωτερικού φτάνει τους έξι μήνες- αλλά από εκεί και πέρα δίνεται και η δυνατότητα δήλωσης εκπρόθεσμης”. Η ίδια πρόσθεσε πως “μια εκπρόθεσμη δήλωση σημαίνει ότι θα αργήσουν να τύχουν επεξεργασίας τα στοιχεία που έχει υποβάλει κάποιος και επίσης όλο αυτό το διάστημα η επεξεργασία δίνει τη δυνατότητα στον ανάδοχο κτηματογράφησης να εντοπίσει τυχόν ακίνητα που είναι διπλοδηλωμένα”.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρεαδάκη, “αυτό που πρέπει να έχει κάποιος στο νου του είναι ότι η Πολιτεία παρέχει τη δωρεάν υπηρεσία δικηγόρου- τοπογράφου και ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσει κάποιος το δικαίωμα του στην ιδιοκτησία για να την προστατεύσει”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.