Quantcast
Δραγασάκης: Εγγυόμαστε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Δραγασάκης: Εγγυόμαστε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είχε αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με άλλη κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι «σιγά σιγά εκτοπίζουμε το “γκρίζο” από το δημόσιο βίο»

Την πεποίθηση ότι δε θα χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας ότι «πιάσαμε τους στόχους και για αυτό δε θα μειώσουμε το αφορολόγητο».

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είχε αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με άλλη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος. Αντίθετα ο κ. Δραγασάκης εξήγησε γιατί δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα μέτρα τα πήραμε στην β’ αξιολόγηση και θυμίζω ότι πήγε να τιναχτεί όλη η υπόθεση στον αέρα από τις πιέσεις του ΔΝΤ να πάρουμε μέτρα διότι δεν πίστευε ότι θα πιάναμε τους στόχους. Υποχωρήσαμε νομοθετήσαμε τα μέτρα αλλά συμφωνήσαμε ότι δεν θα ισχύσει η προνομοθέτηση αν πιάσουμε τους στόχους και τους πιάσαμε τους στόχους. Για το λόγο αυτό δεν μειώθηκαν οι συντάξεις και δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο».

«Δημιουργούμε το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε για το τι θα κάνουμε όχι μέχρι τις εκλογές αλλά μετά. Έχουμε θωρακίσει τη χώρα έναντι εξωτερικών κινδύνων με το απόθεμα ρευστότητας που έχουμε δημιουργήσει δηλαδή ας υποθέσουμε ότι συνέβαινε μια κρίση και τα ομόλογά μας ανέβαιναν στα ύψη και δεν μπορούσαμε να δανειστούμε, δεν θα παθαίναμε τώρα ότι πάθαμε το 2010. Μπορούμε να ζήσουμε ως το 2023».

Δεν χρειάζεται να πάρουμε άλλα μέτρα περιοριστικά αλλά αντίθετα μπορούμε να πάρουμε μέτρα που θα βελτιώνουμε τη ζωή του κόσμου. Αν όμως πάθουμε ότι έγινε στην Αργεντινή που χρεωκόπησε, μπήκε σε ανοδικό κύκλο και μετά που ήρθε ένας νεοφιλελεύθερος τύπος με ωραίες ιδέες και η Αργεντινή ξαναγύρισε στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν είχε Αναπτυξιακή Τράπεζα», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ προβλέπει ότι το 30% του προϋπολογισμού που δίνεται στα κράτη, θα δίνεται μέσω της εν λόγω τράπεζας, η οποία με τη σειρά της, θα χρηματοδοτεί «υποδομές, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και άλλα όπως “νέες ιδέες” τα οποία δεν χρηματοδοτούν οι ιδιωτικές».

«Οι Αναπτυξιακές Τράπεζες κατά κανόνα δε δίνουν οι ίδιες δάνεια. Εντοπίζουν την ανάγκη στην αγορά και φτιάχνουν ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι ιδιωτικές αναλαμβάνουν να δώσουν αυτά τα χρήματα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι οι «εμπορικές τράπεζες οι οποίες συνήθως είναι ιδιωτικές αποφεύγουν να χρηματοδοτήσουν μακροχρόνιας απόδοσης έργα».

Επιπρόσθετα, ο Γ.Δραγασάκης πρόσθεσε ότι την «ανάπτυξη τη δημιουργεί η οργανωμένη αγορά. Έχουν μπει κανόνες στο ΕΣΠΑ και στον αναπτυξιακό νόμο. Έχουν γίνει όλα αντικειμενοποιημένα. Εκτοπίζουμε το “γκρίζο” από το δημόσιο βίο. Το κομμάτι του “γκρίζου” καπιταλισμού στην Ελλάδα είναι μεγάλο».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε ότι «η δεύτερη περιοχή που εκτοπίσαμε το φαινόμενο του “γκρίζου” είναι ο τομέας των προμηθειών. Είχαμε 400 νομικά καθεστώτα για τις κρατικές προμήθειες. Πλέον υπάρχει ένας νόμος».

Αναφορικά με τη γραφειοκρατία, ο Γ.Δραγασάκης σχολίασε ότι πίσω από αυτή συνήθως υπάρχουν «κενά πολιτικής. Δεν είχαμε κτηματολόγιο, δεν είχαμε δασικούς χάρτες, έχουμε αρχαία, όταν δεν έχεις όλα αυτά και απουσία κανόνων δεν μπορείς να έχεις fast track διαδικασίες».

«Η δίκαιη ανάπτυξη θέλει κανόνες και υποδομές. Φτιάξαμε νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις ώστε να δημιουργήσουμε ασφάλεια δικαίου και να γίνονται γρηγορότερα οι διαδικασίες», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενέκριναν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια χωρίς να υπάρχουν οι πόροι να τα χρηματοδοτήσουμε».

Ακόμα ο Γ. Δραγσάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ακόμη υπάρχει ανοιχτή εισαγγελική εντολή λόγω παρατυπιών σε επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες ελέγχονται.

Όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι του προκαλεί εντύπωση η χρονική συγκυρία που επέλεξε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να κάνει αυτές τις δηλώσεις, καθώς χθες βγήκε η απόφαση δικαστηρίου για παραπομπή του ίδιου σε δίκη για κακούργημα με αφορμή «στημένους» αγώνες στο ποδόσφαιρο.

«Ο κ. Βορίδης ήταν συνήγορος υπεράσπισης φιλικού μέσου του κ. Μαρινάκη όταν στο δεύτερο φύλο της συγκεκριμένης εφημερίδας δημοσιεύτηκε συκοφαντικό άρθρο. Φαίνεται ότι η συκοφαντία είναι θεμιτό όπλο για ορισμένους».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «τα fake news είναι ένας νέος μηχανισμός στα χέρια των απατεώνων, των φασιστών και των συμφερόντων»

«Το σχέδιο της βαλκανικής συνανάπτυξης στοχεύει οι υποδομές της Ελλάδας να γίνουν κομμάτι της ανάπτυξης και άλλων χωρών της βαλκανικής», σημείωσε ο Γ.Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε όραμα και να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική σημασία των Βαλκανίων. Οι σκανδιναβικές χώρες δημιούργησαν πρότυπο συνεργασίας ξεπερνώντας τις διαφορές τους».




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.