Quantcast
Ο Στουρνάρας επιμένει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές - Τι δήλωσε στους FT - enikonomia.gr
share

Ο Στουρνάρας επιμένει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές – Τι δήλωσε στους FT

δημοσιεύτηκε:


Tην προειδοποίηση ότι το πακέτο παροχών, που θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί να εκτροχιάσει τον φετινό προϋπολογισμό, επανέλαβε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στους Financial Times,

Το πακέτο, που προβλέπει μειώσεις του ΦΠΑ και τη χορήγηση 13ης σύνταξης, εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν πως τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί, καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ φέτος θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο όγκο αιτημάτων συνταξιούχων για καταβολή αναδρομικών για την περίοδο της κρίσης».

Χθες, ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αλλά έχει δεσμευτεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωσε σήμερα ότι η πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού για πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ εξακολουθεί να ισχύει.

Η πρόβλεψη αυτή, σημειώνουν οι Financial Times, δεν λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους – οι συντάξεις των οποίων κόπηκαν περισσότερο από 40% από το 2010 ως το 2015 – που εκτιμώνται περί τα 10 δισ. ευρώ. Μολονότι τα χρήματα θα δοθούν σε διάστημα πολλών ετών, μια πρώτη δόση άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το 2019.

«Είμαστε σε μια κατάσταση, όπου η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα αργότερα φέτος για να αντιστρέψει την τάση και να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα, σημειώνει η εφημερίδα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.