Quantcast
"Καμπανάκι" από τον Ντομπρόβσκις στην Αθήνα: Το ελληνικό πακέτο μέτρων είναι ακριβό και δεν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” από τον Ντομπρόβσκις στην Αθήνα: Το ελληνικό πακέτο μέτρων είναι ακριβό και δεν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση

δημοσιεύτηκε:

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Για σοβαρούς κινδύνους για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά από την Ελλάδα, καθώς και για τη συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο το 2020, προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν, με την τρίτη έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.

Όπως συγκεκριμένα προειδοποίησε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις: καταγράφεται “επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής”, το πακέτο επεκτατικών δημοσιονομικά μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα “είναι ακριβό και δεν πάει προς την σωστή κατεύθυνση”, ενώ αναιρεί συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο Αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει “να χαραμιστεί η πρόοδος” και ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στις αρχές ότι “η επιστροφή στις αγορές είναι ευαίσθητη υπόθεση” και “δεν υπάρχει χώρος για λάθη”.

Αναλυτικά σύμφωνα με τον κείμενο της έκθεσης που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων, “η ποιότητα των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας”.

Προειδοποιεί μάλιστα για τα εξής;

– Χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα έχουν εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,4% του ΑΕΠ.

– Η Εισαγωγή μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ.

– Τα νέα καθεστώτα δόσεων για τον διακανονισμό χρεών επί των φόρων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των πληρωμών προς τις τοπικές κυβερνήσεις έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος που κυμαίνεται από 0,3-0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Η Κομισιόν προειδοποιεί αυστηρά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις.

Επιπλέον “οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των εξαιρέσεων από το ενοποιημένο μισθολογικό δίκτυο έχουν εν μέρει υλοποιηθεί και παραμένουν πηγή ανησυχίας”.

Ταυτόχρονα ο κύριος μοχλός της καλύτερης απόδοσης σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πως “οι δημόσιες δαπάνες που ήταν πολύ χαμηλότερες από τα αρχικά σχέδια – τόσο για επενδύσεις όσο και για τακτικές δαπάνες”.

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προώθηση των εξαγωγών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εξαγωγών / ΑΕΠ των αρχών κατά 50% έως το 2025. Η πρόοδος με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας επιβραδύνθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικά η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η Ελλάδα υπερέβη τον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης υποαπορρόφησης των ανώτατων ορίων δαπανών, ιδίως όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις. Το αρχικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα (1,1% του ΑΕΠ) για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθήθηκε υπό ενισχυμένη εποπτεία έφθασε το 4,3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το στόχο.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προϊστάμενος των υπηρεσιών που συνέταξαν την έκθεση δήλωσε πως “το πρωί εγκρίναμε την τρίτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης για την Ελλάδα και όπως γνωρίζετε, αυτές οι τριμηνιαίες εκθέσεις συμβάλλουν στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

“Έχει αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς. Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους περίπου 970 εκατ. ευρώ τέθηκαν σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Έχουν γίνει τόσα πολλά από τις ελληνικές αρχές για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας”, είπε. “Η έκθεσή μας αναφέρει επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Επισημαίνει επίσης τους κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μετά τη δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα. Επομένως, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτόν τον στόχο του πλεονάσματος του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες”.

“Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η σημερινή έκθεση αποτελεί αφετηρία για τον εποικοδομητικό διάλογο που θέλουμε να διατηρήσουμε με τις ελληνικές αρχές”, κατέγραψε.

Πηγή: Real.gr

                                              


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.