Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων με... ένα κλικ - Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων με… ένα κλικ – Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Έως τον Σεπτέμβριο του 2019 αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα taxisnet που θα επιτρέπει τις μεταβιβάσεις των ακινήτων με ένα «κλικ» από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συμβολαιογράφου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ. Έως το τέλος του έτους θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από τη γραφειοκρατία ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στις μεταβιβάσεις. Δηλαδή η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου και δεν θα απαιτείται η προσέλευση του φορολογούμενου στην εφορία και η προσκόμιση σωρείας δικαιολογητικών.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι, τα γραφεία των συμβολαιογράφων θα πιστοποιηθούν στην ΑΑΔΕ και θα λάβουν έτσι, την άδεια διενέργειας ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων θα υποβάλλονται μόνο μέσω του ΤΑΧΙSnet και οι αναλογούντες φόροι μεταβίβασης, δωρεών – γονικών παροχών, κληρονομιών θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. 

Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής.

Αγορά πρώτης κατοικίας

Κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας για την οποία ο αγοραστής δικαιούνται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, το σύστημα θα ελέγχει αυτομάτως εάν ο αγοραστής πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ελέγχοντας την περιουσιακή του κατάσταση στο έντυπο Ε9, που ήδη έχει υποβάλει.

Το μοναδικό δικαιολογητικό που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος στον συμβολαιογράφο είναι το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα το αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.