Quantcast
Τι απαντά ο Πετρόπουλος για τις εκκρεμείς συντάξεις - enikonomia.gr
share

Τι απαντά ο Πετρόπουλος για τις εκκρεμείς συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Σε διάψευση των σημερινών δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για περισσότερες από 258.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ προχωρά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» πρόκειται για «αναπαραγωγή στοιχείων που ανακοίνωσε μια ομοσπονδία εργαζομένων στους φορείς, όχι με ασφαλή τρόπο» και προσθέτει πως «ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ».

«Οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι 48.839. Ληξιπρόθεσμες συντάξεις λέμε εκείνες που είναι έτοιμες να καταβληθούν. Διότι το να κάνεις αίτηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και σύνταξη. Πάρα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία σχέση με την αλήθεια ως προς τα νούμερα», αναφέρει ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα θέμα δύσκολο για να μιλάει κανείς τόσο πρόχειρα» σημειώνει.

‘Όσον αφορά τον μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) και το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να φτάσει στα τέσσερα χρόνια εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, ο κ.Πετρόπουλος απαντά : «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Λυπάμαι για τέτοια δημοσιεύματα που δημιουργούν όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται. Διότι το χρέος, το οποίο εμφανίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο ως πλαστό, εγείρει ζητήματα για το αν πρέπει ή δεν πρέπει η κυβέρνηση ή όποια κυβέρνηση υπάρχει στη χώρα να συνεχίσει να παρέχει συντάξεις χωρίς περικοπές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια ανεύθυνη προσέγγιση δημιουργεί θέματα στη μελλοντική ισορροπία του ζητήματος».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «έχουμε 399 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν και δώσαμε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα. Το 75% περίπου των εκκρεμών συντάξεων, που παραλάβαμε το 2015, το έχουμε χορηγήσει. Έχουμε μείνει σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με παλιά. Έχουμε δώσει συνολικά 866.700 παροχές».

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία δίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο κ.Πετρόπουλος επισημαίνει πως: «Ο πόλεμος είναι πραγματικά άτακτος. Ό,τι προλαβαίνουν κάνουν. Και η δημιουργία αυτής της ανησυχίας προφανώς ευνοεί σχέδια εκείνων που είναι αντίπαλοι ως προς τα επιτεύγματα που είχε η χώρα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».


Τι λέει η ΠΟΠΟΚΠ

Κατά τη διάρκεια του 34ου συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, στελέχη της έδωσαν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα Tαμεία 258.618 αποφάσεις για κύρια σύνταξη, για επικουρική και για εφάπαξ.

Όπως αναφέρθηκε “ο μέσος χρόνος αναμονής  για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) είναι στα δύο χρόνια και από τη στιγμή που βγει η οριστική κύρια σύνταξη, αρχίζει να μετρά άλλο ένα 12μηνο τουλάχιστον για να εκδοθεί η επικουρική. Εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, τότε ο χρόνος που περιμένει μέχρι να πάρει το σύνολο των παροχών του φτάνει και στα 4 χρόνια.

Τα στοιχεία με τις εκκρεμείς αποφάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Ταμεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δραστικής μείωσης των εκκρεμοτήτων που τις απαριθμεί σε μόλις 35.000 αποφάσεις κύριας σύνταξης, που δεν έχουν εκδοθεί, σε 85.000 αποφάσεις επικουρικής και σε 20.000 εφάπαξ που είναι στη λίστα των καθυστερήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.