Quantcast
Τρεις νέες αποφάσεις για αναδρομικά συνταξιούχων - Επιστρέφουν μειώσεις έως και 34 μηνών - enikonomia.gr
share

Τρεις νέες αποφάσεις για αναδρομικά συνταξιούχων – Επιστρέφουν μειώσεις έως και 34 μηνών

δημοσιεύτηκε:

“Βροχή” από αναδρομικά που φτάνουν έως 4.408 ευρώ και αφορούν σε επιστροφές παράνομων μειώσεων σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις για διάστημα 11 έως 34 μηνών φέρνουν νέες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων που έμεναν σε εκκρεμότητα έκδοσης λόγω των εκλογών.

Τα ποσά που επιστρέφονται ωστόσο, όπως δείχνουν δύο εκ των τριών νέων αποφάσεων κρύβουν και εκπλήξεις καθώς δεν περιλαμβάνουν Δώρα ούτε και επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, πέραν των αντισυνταγματικών περικοπών στις συντάξεις με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.
Κατά το σκεπτικό των δύο πρωτόδικων αποφάσεων, οι μειώσεις επιβλήθηκαν μέσω της ΕΑΣ σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά κρίθηκαν συνταγματικές και δεν υφίσταται θέμα επιστροφών για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, υφίσταται θέμα αναδρομικών από την ΕΑΣ μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, μια που το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι αρμόδιο να κρίνει επί της συνταγματικότητας ή μη των νομοθετικών διατάξεων για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Δημοσίου έκρινε την εν λόγω εισφορά αντισυνταγματική για όσους προσέφυγαν σε αυτό και δικαιώθηκαν.
Για τα Δώρα και κυρίως στις επικουρικές συντάξεις, στην τρίτη απόφαση του Πρωτοδικείου οι δικαστές επικαλούνται στο σκεπτικό τους το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι που τα διεκδικούν, είχαν άθροισμα συντάξεων μεγαλύτερο των 2.500 ευρώ, οπότε δεν δικαιούνται την 13η και 14η σύνταξη με τα ποσά που όρισε ο νόμος 3485/2010 (έως 800 ευρώ ετησίως για συντάξεις ως 2.500 ευρώ και δύο επιπλέον επικουρικές ετησίως).
Και στις τρεις αποφάσεις οι δικαστές επικυρώνουν την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093 στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι και κυρίως τους δικαιώνουν με αναδρομικά έως και 34 μήνες, πέραν δηλ. του 10μήνου που θεωρείται το ελάχιστο διάστημα των επιστροφών για όλους όσοι είχαν τις παράνομες μειώσεις.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.