Quantcast
"Νέες" συντάξεις για 2 εκατ. δικαιούχους - Τι δείχνουν τα ενημερωτικά σημειώματα - enikonomia.gr
share

“Νέες” συντάξεις για 2 εκατ. δικαιούχους – Τι δείχνουν τα ενημερωτικά σημειώματα

δημοσιεύτηκε:

Μειώσεις που ξεπερνούν και τα 300 ευρώ δείχνουν τα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τις επανυπολογισμένες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι μειώσεις μπορεί να γράφτηκαν στο “χαρτί” και στα ποσά σύνταξης, ωστόσο δεν εφαρμόζονται γιατί καταβάλλεται ένα συμπληρωματικό ποσό που ισοφαρίζει την περικοπή. Αυτό το συμπλήρωμα είναι η “προσωπική διαφορά” που έχει ο κάθε συνταξιούχος σε σχέση με την παλιά του σύνταξη. Η προσωπική διαφορά φαίνεται στα νέα ενημερωτικά σημειώματα που θα αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ στο τέλος της εβδομάδας με την πληρωμή της σύνταξης Οκτωβρίου.
Στην πράξη με τον νόμο Κατρούγκαλου 2 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν τις παλαιές ενιαίες συντάξεις και βρέθηκαν λόγω επανυπολογισμού με μικρότερη σύνταξη οι περισσότεροι και με ένα συμπληρωματικό ποσό για να μην έχουν τις μειώσεις στην τσέπη τους. Το ποσό της προσωπικής διαφοράς έχει ημερομηνία λήξης την 1/1/2023 καθώς από τη χρονιά αυτή θα συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις δοθούν στις συντάξεις.
Στην ουσία κανένας από τους συνταξιούχους που έχει στον επανυπολογισμό μικρότερη σύνταξη δεν θα δικαιούται αύξηση από το 2023 γιατί θα είναι σαν να την έχει πάρει με την προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που έχει μείωση 150 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά, αν πάρει αύξηση 30 ευρώ το 2023 θα χάσει 30 ευρώ από την προσωπική διαφορά και θα έχει 120 ευρώ από προσωπική διαφορά και 30 ευρώ από την αύξηση. Αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2024, τότε θα έχει 90 ευρώ προσωπική διαφορά και 30+30 ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 και 2024. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Δεν θα έχουν μειώσεις ούτε επανυπολογισμό περίπου 610.000 συνταξιούχοι ΟΓΑ γιατί ο νόμος προβλέπει μεταβατικό διάστημα έως το 2031 για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.