Quantcast
Αρχίζει η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Ποια θέματα θα βρεθούν στο... τραπέζι - enikonomia.gr
share

Αρχίζει η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση – Ποια θέματα θα βρεθούν στο… τραπέζι

δημοσιεύτηκε:

Αρχίζει η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση με τους επικεφαλής των θεσμών να εστιάζουν στον προϋπολογισμό του 2020, τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν αλλά και τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και όχι μόνο.
Οι θεσμοί αναμένεται να «ξεσκονίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% το 2019, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση ρύθμισης 120 δόσεων) δεν επηρεάζουν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος επιτυγχάνεται χωρίς δυσκολία.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 λόγω υποεκτέλεσης δαπανών έχουν δημιουργήσει προσδοκίες και για πρόσθετα θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.

Επειδή όπως εκτός από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο υπάρχουν και επισφάλειες όπως οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά, καθυστερούμενες προσλήψεις του 2019 αλλά και η κάλυψη υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ, θα πρέπει σε αυτήν τη φάση να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για τα τελευταία περιθώρια του 2019.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.