Quantcast
Παράταση επτά ημερών στη ρύθμιση των 120 δόσεων - enikonomia.gr
share

Παράταση επτά ημερών στη ρύθμιση των 120 δόσεων

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα παρατείνεται η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την παράταση της ρύθμισης για χρέη προς την εφορία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση θα είναι επτά ημερών, έως την ερχόμενη Δευτέρα και διευκρίνισε ότι είναι “πρώτη και τελευταία παράταση για επτά ημέρες”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 27 Σεπτεμβρίου είχαν ενταχθεί στη
ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες
μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ.
ευρώ. “Η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε
αυτήν αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο”, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία την ανακοίνωσε έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας ότι η παράταση δίνεται έως τις 7 Οκτωβρίου 2019 σε όλους τους οφειλέτες και τονίζοντας ότι έως σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών.

“Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Έρχονται σκληρά μέτρα σε όσους δεν ρυθμίσουν τις οφειλές

Σε όσους δεν ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να δώσει εντολή στη διοίκηση του ΚΕΑΟ να ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία αναγκαστικής είσπραξης.

Με τη λήξη της ημερομηνίας ένταξης στη ρύθμιση θα τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ:

Κατασχέσεις κινητών αξιών: Το Κέντρο θα προχωρά σε δέσμευση καταθετικών λογαριασμών στους οποίους εντοπίζεται το όνομα του οφειλέτη, ακόμη κι αν είναι συνδικαιούχος. Σε επόμενο στάδιο θα αναζητηθούν ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

Κατασχέσεις ακινήτων: Το Κέντρο θα επικεντρωθεί στο αν υπάρχουν ακίνητα στο όνομα των οφειλετών, ιδιαίτερα για όσους οφείλουν πάνω από 200.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑΟ έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που “ξέχασαν” να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Μικροοφειλέτες: Το Κέντρο θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το “πάγωμα” της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Με τη φραγή αυτής, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.