Quantcast
Μοσκοβισί: Θα βρούμε λύσεις για να γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό - enikonomia.gr
share

Μοσκοβισί: Θα βρούμε λύσεις για να γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό

δημοσιεύτηκε:

“Το Eurogroup περιμένει ο προϋπολογισμός του 2020
να έχει στόχο πρωτογενούς
πλεονάσματος 3,5% χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη
SMPs και ANFAs” δηλώνει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ“ ο
κοινοτικός Εκπρόσωπος, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα
και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με
τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά
και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα .


Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι ο διάλογος μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης είναι θετικός και η αξιολόγηση κινείται θετικά, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να είναι «αξιόπιστος» ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της πρόθεσης της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα SMPs και ANFAs για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν ορισμένες ιδέες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα SMPs και ΑΝFAs, οι οποίες συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο, και η Επιτροπή και εγώ ο ίδιος είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Εναπόκειται, όμως, στο Eurogroup να αποφασίσει», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Στην ερώτηση αν το δημοσιονομικό κενό είναι 0,55% ο αρμόδιος επίτροπος απάντησε εμμέσως θετικά, τονίζοντας πάντως ότι το μέγεθος αυτό αλλάζει, καθώς οι συζητήσεις εξελίσσονται. «Αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου. Έχουμε σχεδόν δύο εβδομάδες για να γεφυρώσουμε το κενό» τόνισε, σημειώνοντας ότι για το 2019 Αθήνα και θεσμοί συμφωνούν ότι ο στόχος του πλεονάσματος «φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί».

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης και είναι σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στην Αθήνα». Επεσήμανε όμως, παράλληλα, ότι «είναι επίσης ξεκάθαρο ότι υπάρχουν μέτρα καλοδεχούμενα για την ελληνική οικονομία, τα οποία έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και κόστος, και, αν χρειαστεί, μπορεί να υπάρξουν αντίμετρα», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία για την Κομισιόν και το Eurogroup είναι να τηρηθεί η δέσμευση για το πλεόνασμα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη συνάντηση που είχαμε στη Νέα Υόρκη ότι φέτος και τον επόμενο χρόνο θα τηρηθεί ο στόχος για το πλεόνασμα στο 3,5%» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων λύσεων ώστε να γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό. «Ο σεβασμός του στόχου 3,5% είναι απολύτως απαραίτητος το 2019 και το 2020 για να δείξει η Ελλάδα αξιοπιστία και πολιτική θέληση», κάτι που θα βοηθήσει τη χώρα να πείσει τους εταίρους της για μικρότερα πλεονάσματα αργότερα.

«Η Κομισιόν δεν ήταν ποτέ υπέρ τόσο απαιτητικών δεσμεύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε εγώ ούτε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ» δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Καλωσορίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει «ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επένδυση του Ελληνικού, ο επίτροπος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Αντίθετα, είπε, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, να αμβλυνθούν τα διοικητικά εμπόδια, να υπάρξει γρήγορη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχουν πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης. «Μια μεταρρύθμιση που πρέπει να προχωρήσει είναι της Δημόσιας Διοίκησης, κάτι που γνωρίζει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο Μοσκοβισί.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.