Quantcast
Τσακίρης: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας - enikonomia.gr
share

Τσακίρης: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Μια πιο ώριμη και δυνατή Ελλάδα αναδύεται μέσα από την οικονομική κρίση, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στους Αμερικανούς επενδυτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 21o ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

«Το μήνυμα της χώρας στις παγκόσμιες αγορές είναι απόλυτα ξεκάθαρο και ηχηρό: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου και η Ελλάδα καθίσταται σίγουρα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει και νέες ευκαιρίες αναδύονται διαρκώς», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας αφήσει πίσω της τα capital controls. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι υψηλότερος από εκείνον του 2008 και ότι Ελλάδα δανείζεται με τα χαμηλότερα από ποτέ επιτόκια. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να μετασχηματιστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας με στόχο να γίνει πιο δυναμικό, παραγωγικό και εξωστρεφές.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον νέο αναπτυξιακό νόμο που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο νέος, πρόσφατα ψηφισμένος αναπτυξιακός νόμος από την ελληνική Βουλή, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», ανατρέπει τα υπάρχοντα δεδομένα στον χώρο των επενδύσεων και της οικονομίας γενικότερα, και επιδιώκει μεταξύ άλλων, την εξάλειψη των εμποδίων σε επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Ο νόμος απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες σε θέματα αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά, ενώ διευκολύνει την επιτυχή μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και την ώθηση στη δημιουργία επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με απώτερο στόχο να μετατραπεί σε ένα επιπλέον «επενδυτικό και αναπτυξιακό όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, ο υφυπουργός περιέγραψε το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο. Όπως μάλιστα εξήγησε, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και σε υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.