Quantcast
Μηταράκης: Η 13η σύνταξη θα δοθεί με διαφορετική μορφή φέτος - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Μηταράκης: Η 13η σύνταξη θα δοθεί με διαφορετική μορφή φέτος – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Με διαφορετικό τρόπο θα δοθεί φέτος η 13η σύνταξη στους δικαιούχους.

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νότης Μηταράκης στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, «Θα προχωρήσουμε σε μηχανισμούς στήριξης των συντάξεων» εξηγώντας ότι και φέτος θα δοθεί η 13η σύνταξη, αλλά σε «διαφορετική μορφή» και συμπλήρωσε πως«υπάρχει στον προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στους συνταξιούχους».

Εν συνεχεία επεσήμανε πως, μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί σε διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό στόχο, ενώ αναφερόμενος σε κάποιες από τις διατάξεις του ο υφυπουργός, είπε ότι, «θα δούμε μόνιμες αυξήσεις συντάξεων, αλλά και νέο σύστημα επιλογής ασφάλειας για τους ελεύθερους επαγγελματίες». Και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ» θα δίνεται στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή και πρόσθεσε πως «στόχος το καλοκαίρι του 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά».

Ερωτηθείς σχετικά με την κλιμακωτή αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης άνω του 30% επιβεβαίωσε και τόνισε πως «θα είναι κάτι μόνιμο που θα αφορά όλους τους συνταξιούχους». «Θα γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων, είπε και ξεκαθάρισε ότι «καμία σύνταξη δε θα πάει προς τα κάτω», για να συμπληρώσει ότι, «ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος που έχει αυξημένη κρατική χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δοθούν και τα επιδόματα Φεβρουαρίου νωρίτερα όπως θα συμβεί και με τις συντάξεις ο κ. Μηταράκης απάντησε πως θα επικοινωνήσει με την αρμόδια Υπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδη και θα εξεταστεί το φαινόμενο.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με σημερινό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι θα καταργηθεί η διπλή εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι «είναι στόχος μας, αλλά δεν επιβεβαιώνω κανένα νούμερο».

Για το μεταναστευτικό και τις αποδοκιμασίες στη Χίο

Για τις αποδοκιμασίες στη Χίο μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος διέψευσε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως είναι κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Η μεταναστευτική κρίση δημιουργεί διχασμό στην κοινωνία», σημείωσε ο υφυπουργός και περιγράφοντας την κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, είπε πως «άλλοι χειροκροτούσαν επειδή συμφωνούσαν με την απόφαση να κλείσουν τα υπάρχοντα κέντρα, κι από την άλλη υπήρχε δυσπιστία από τους κατοίκους των περιοχών όπου θα γίνουν τα κλειστά κέντρα, στη βόρεια Χίο».

Όπως τόνισε ο Νότης Μηταράκης, το «στοίχημα είναι να πειστούν οι κάτοικοι των νησιών ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί» και σημείωσε παράλληλα πως ήταν επιλογή του να πάει στη Χίο, κάτι που ως βουλευτής Χίου, το θεωρεί «χρέος του».

Όσο αφορά στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού –προσφυγικού, ο υφυπουργός είπε πως «στόχος είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων και κλειστών κέντρων, επιστροφών αποτελεσματικά».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υφυπουργός τόνισε ότι, είναι «δεδομένος ο στόχος της αποσυμφόρησης» και έκανε λόγο για 20.000 αποχωρήσεις αιτούντων άσυλο από τα νησιά και 10.000 επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης.

«Δεν είμαστε χώρα ανοιχτών συνόρων, αλλά χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο», ξεκαθάρισε ο Ν.Μηταράκης, διαβεβαιώνοντας αφενός ότι, «μέσα στο 2020 θα δούμε επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία» και αφετέρου ότι έχει ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων τόσο από θαλάσσης και από αέρος».

Το ‘κλειδί’ για την αποτροπή των αφίξεων, ωστόσο είπε πως «είναι η καλύτερη επιτήρηση των συνόρων και το δεύτερο αυτές οι ροές να μην είναι αποτελεσματικές».

«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων δίνει την επιλογή των νησιών στους διακινητές. Όταν όμως υπάρχει απόφαση ασύλου ότι οι επιστροφές είναι θέμα ημερών, στέλνεις το μήνυμα και στους διακινητές», συμπλήρωσε σχετικά, τονίζοντας την αναγκαιότητα κλειστών κέντρων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά.


Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.