Quantcast
Γερμανικός Τύπος: Δέκα χρόνια μετά τη... σχεδόν πτώχευση της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Γερμανικός Τύπος: Δέκα χρόνια μετά τη… σχεδόν πτώχευση της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Δέκα χρόνια μετά την «σχεδόν-πτώχευση» της Ελλάδας είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του οικονομικού περιοδικού, “Wirtschaftswoche” αναφερόμενο στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch και την έκδοση 15ετούς ομολόγου που η λήξη του ξεπερνά το 2032.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, «Αν και οι ανησυχίες για τη διάδοση του κορονοϊού τη Δευτέρα οδήγησαν σε ισχυρή ζήτηση κρατικών ομολόγων, τα ομόλογα από την Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβά.

Αντίθετα, οι αποδόσεις μειώθηκαν απότομα. Το πρωί η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,11%». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα «η αγορά ομολόγων μόλις τη Δευτέρα μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας», δεδομένου ότι ο Fitch, αργά το βράδυ της Παρασκευής είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από ΒΒ- σε ΒΒ. «H αξιολόγηση κινείται ακόμη στο επίπεδο των “σκουπιδιών”. Μετά την αναβάθμιση πάντως η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο βαθμίδες κάτω από το επίπεδο, στο οποίο θεωρούνται συγκριτικά ασφαλείς οι επενδύσεις».

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με την αλλαγή των προοπτικών ανάπτυξης από τον Fitch σε «σταθερές» και «θετικές», είναι δυνατή «περαιτέρω αναβάθμιση τους επόμενους μήνες». Επίσης «η θετική αξιολόγηση έρχεται σχεδόν δέκα χρόνια αφότου ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε σε βοήθεια τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ανακοινώνοντας την σχεδόν-πτώχευση της χώρας. Ακολούθησαν επί χρόνια προγράμματα βοήθειας και σκληρά μέτρα λιτότητας».

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.