Quantcast
Χατζηδάκης στη Le Figaro: Θα απελευθερώσουμε τον κλάδο ενέργειας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης στη Le Figaro: Θα απελευθερώσουμε τον κλάδο ενέργειας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων

δημοσιεύτηκε:

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί η μετάβαση της Ελλάδας στην «πράσινη» ανάπτυξη και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις μίλησε –μεταξύ άλλων- ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης,σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στις 28 και 29 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις μεγάλων γαλλικών ενεργειακών ομίλων – Suez, Veolia, Total, Engie EDF, RTE, Eren – ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Το μήνυμά μου δεν στηρίζεται απλώς στην ιστορική ελληνογαλλική φιλία. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να έρθουν (στην Ελλάδα) οι Γάλλοι επενδυτές. Θα απελευθερώσουμε τον κλάδο ενέργειας μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεών μας, κάτι που θα προσελκύσει κεφάλαια και θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του. Προγραμματίζουμε την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ –σε δυο κομμάτια-, τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν πρωθυπουργό που είναι πραγματικά υπέρ της επιχειρηματικότητας και ανοιχτός στους επενδυτές, περιλαμβανομένων και αυτών που μας εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν, όπως οι Κινέζοι».

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε επίσης για το φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που προβλέπει το κλείσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης καθώς και για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα απλοποιεί δραστικά τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν τον ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «αποτελεί εστία ανησυχίας για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις αμφισβητούν τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η οποία ελπίζω ότι θα κατανοήσει το μήνυμα της Ευρώπης. Εμείς προσπαθούμε πάντα να διατηρήσουμε τον διάλογο με τους Τούρκους γείτονές μας. Παράλληλα, οικοδομούμε συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και ασφαλώς την Γαλλία».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.