Quantcast
Αδήλωτα τετραγωνικά: Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας - enikonomia.gr
share

Αδήλωτα τετραγωνικά: Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου στο σώμα την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

“Συνεδριάζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ, Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου στις 11 πμ στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Γενναδίου 8).

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί, όπως είχε αποφασιστεί να γίνεται πλέον σε κάθε συνεδρίαση, οι Πρόεδροι των ΠΕΔ της χώρας.

Στη συνεδρίαση θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικής, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος που θα ενημερώσει το σώμα για τα Λιμενικά Ταμεία.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου θα παρουσιάσει στο σώμα την πλατφόρμα για την υποβολή από τους πολίτες των επιπλέον τετραγωνικών, που θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί για την εξυπηρέτησή τους.

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου, θα ενημερώσει το ΔΣ για το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς και την ημερομηνία διεξαγωγής του στην Αθήνα. Επίσης θα οριστεί η οργανωτική επιτροπή”.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων τα εξής:


Α.Η πλατφόρμα

-Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα μπορούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους.

Β.Η ρύθμιση

-Σύμφωνα με την την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν.4647/2019 οι ιδιοκτήτες θα απαλλάσσονται από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα την πενταετία 2015 -2019. Και η ρύθμιση αυτή προβλέπει τα εξής: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μεταξύ άλλων, όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ολόκληρα ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020. Ως προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2020.

Γ.Η παράταση

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επανέλαβε πρόσφατα ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.