Quantcast
Κορονοϊός: Παρέμβαση ΕΚΤ με πακέτο - μαμούθ 750 δισ. ευρώ και αγοράς ελληνικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Παρέμβαση ΕΚΤ με πακέτο – μαμούθ 750 δισ. ευρώ και αγοράς ελληνικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντσχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του θεσμού ότι αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊούστην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».
Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωση η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.
Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.