Quantcast
Προς μείωση της προκαταβολής φόρου - Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο - enikonomia.gr
share

Προς μείωση της προκαταβολής φόρου – Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο για μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020 επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2020 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Το θέμα άφησε ανοιχτό την Τρίτη, 28 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αν και δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, είπε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα λάβει “τις κατάλληλες πολιτικές την κατάλληλη χρονική στιγμή αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της οικονομίας”.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα από τα μέτρα που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος, δεδομένου ότι η κρίση της πανδημίας χτυπά 8 στις 10 επιχειρήσεις καθώς και την πλειονότητα των επαγγελματιών στην Ελλάδα. Μόνο ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να γράψουν κέρδη κατά τη φετινή χρήση. Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους και σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις που προβλέπουν τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα στα επίπεδα του 50%-70%, ειδικά για όσες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους έχουν υποστεί σημαντικού ύψους οικονομικές ζημιές από το lockdown είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.
Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου φαίνεται να προκρίνεται σε αυτή τη φάση και την ίδια ώρα να παραμένει στον «πάγο» η εισήγηση για περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων στο 20% στο 24% με βάση των οποίων θα φορολογηθούν φέτος τα επιχειρηματικά κέρδη του 2020.
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αποφασιστούν και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των ενοικίων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενδεχομένως και για τον Μάιο. Με τις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι οι παρεμβάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορούν στην ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2021 για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.