Quantcast
Κτηματολόγιο: Πρεμιέρα για την ανάρτηση στην Αθήνα - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Πρεμιέρα για την ανάρτηση στην Αθήνα – Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, 1η Ιουνίου του 2020 η ανάρτηση του Δήμου Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Φορέας “Ελληνικό Κτηματολόγιο“.Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της Ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.
Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού (θα λήξει στις 3 Αυγούστου) και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό (θα λήξει την 1η Οκτωβρίου 2020). Η διαδικασία της Ανάρτησης θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.
Η συμμετοχή των ιδιοκτητών στην Ανάρτηση είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο. Με λίγα “κλικ” και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της Ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.Αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας, μετά θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμό:http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspxόπου:
– Θα δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους
-Θα ελέγξουν την ορθότητά τους
– Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
-Εφόσον ΔΕΝ συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.Με στόχο την συνολική και έγκαιρη ενημέρωση, από σήμερα Πέμπτη 28 Μαϊου θα αποσταλεί σταδιακά σε όλες και όλους τους ιδιοκτήτες εντός του Δήμου της Αθήνας e-mail από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικό με τη διαδικασία της Ανάρτησης.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του Taxisnet προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση και να ελέγξουν την ορθότητα τους μέσω της πλατφόρμας ktimatologio.gr. Όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητο τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης. Είναι σημαντικό τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σε αυτό το στάδιο (ανάρτηση) και όχι στην επόμενη φάση διορθώσεων, η οποία απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες ( π.χ δικαστική απόφαση). Εάν ελέγξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα στοιχεία και είναι όλα σωστά τότε, δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια.
Οι αιτήσεις
Εάν ωστόσο υπάρχουν σφάλματα τότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση διόρθωσης:
Α. Αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος.Εφόσον διαπιστωθούν από τους δικαιούχους σφάλματα πληκτρολόγησης (π.χ εμβαδόν δήλωσης/ τίτλου, εμβαδόν οριζόντιας ιδιοκτησίας, όροφο, χρήση, στοιχεία εκδότη, στοιχεία μεταγραφής κλπ) κατατίθεται αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Η αίτηση υποβάλλεται ατελώς, με συνημμένο αντίγραφο της σελίδας του αποσπάσματος όπου έχουν σημειωθεί οι διορθώσεις.
Β.Αίτηση διόρθωσης -ένσταση. Υποβάλλεται ανά ακίνητο με την καταβολή τέλους 5 ευρώ και αφορά όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που απαιτείται διόρθωση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων της ανάρτησης.

Οι πέντε ειδικές περιπτώσεις
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”,οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων υποβάλλεται ανά ακίνητο. Αναλυτικά:
1.Ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν αλλά δεν παρουσιάζονται στην ανάρτηση. Αυτό σημαίνει πως είτε τα δικαιώματα δεν εντοπίστηκαν είτε η δήλωση ήταν ελλιπής και απορρίφθηκε ή προκρίθηκε άλλο δικαίωμα έναντι του ενδιαφερόμενου. Στην περίπτωση αυτή, κατά την είσοδο στο Κτηματολόγιο ( στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες) θα εμφανίζεται το μήνυμα:”Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα για τον κάτοχο του συγκεκριμένου ΑΦΠ”.Εδώ ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο 2100101010 για να κλείσει ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Σημείωση: Η κτηματολογική βάση της ανάρτησης περιλαμβάνει τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2019. Οι δηλώσεις που έγιναν μετά δεν περιλαμβάνονται διότι βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί στο επόμενο διάστημα.
2.Τι γίνεται στην περίπτωση που όπου στην κτηματολογική βάση της ανάρτησης έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία που σας αφορούν, για τα οποία δεν έχετε υποβάλει αίτηση. Αυτό σημαίνει ότι αυτά προέκυψαν από την συλλογή των στοιχείων .Εφόσον συνεχίζετε να είστε δικαιούχος οφείλετε να υποβάλετε δήλωση καταβάλλοντας το προβλεπόμενο πάγιο τέλος ηλεκτρονικά μέσω του www.ktimatologio.gr μέσα από την εφαρμογή “E-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες” .
3.Εάν έχετε υποβάλει δήλωση αλλά δεν έχετε καταβάλει το πάγιο τέλος.
Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα. Ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας: για τις περιπτώσεις που η δήλωση έχει υποβληθεί πριν από τις 2/4/2016 και δεν έχει εξοφληθεί για την πραγματοποίηση της συναλλαγής θα πρέπει πρώτα να αντικαταστήσετε τον παλιό κωδικό πληρωμής 401 με νέο κωδικό.Από την ηλεκτρονική σελίδα μπορείτε να εκτυπώσετε το νέο έντυπο οφειλής.
4.Tι ισχύει για τις αιτήσεις διόρθωσης
Αυτές υποβάλλονται ανά ακίνητο και συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
5.Σε περιπτώσεις συνδικαιούχων
Παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης και υποβολής κτηματολογικών στοιχείων από έναν μόνο εξ αυτών , με μοναδική υποχρέωση την επισύναψη στη αίτηση είτε υπεύθυνων δηλώσεων των λοιπών δικαιούχων είτε δηλώσεων ενώπιον συμβολαιογράφου.
Τελευταία ευκαιρία
Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας, Γιώργος Δημητρίου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 11.000 ιδιοκτήτες ( για την ακρίβεια 10.979) δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που διαθέτουν στον Δήμο της Αθήνας το 2008. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και ο πιο γρήγορος τρόπος προκειμένου να γλιτώσουν χρήμα και χρόνο είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση στο Κτηματολόγιο (στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr)
Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ο ιδιοκτήτης
Συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet και συμπληρώνει τη δήλωση ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια, επισυνάπτει σε ψηφιακή μορφή τίτλο ( π.χ συμβόλαιο), το τοπογραφικό διάγραμμα ( αν υπάρχει ) δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου έγγραφο με τον ΑΦΜ του ( π.χ εκκαθαριστικό, λογαριασμό ΔΕΗ κλπ).Σειρά έχει μέσω σχετικής εφαρμογής, η καταβολή τέλους ηλεκτρονικά , η εκτύπωση του “προσωρινού αποδεικτικού πληρωμής δήλωσης ” ενώ θα λάβει ηλεκτρονικά το “αποδεικτικό υποβολής δήλωσης” μόλις ελεγχθεί. Σε ειδικές περιπτώσεις , αν κάποιος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να καλέσει στο τηλέφωνο 2100101010 για να κλείσει ραντεβού προκειμένου να πάει στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Υποχρεωτική δήλωση
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ,οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον ( π.χ μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικής άδειας). Σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση ( κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης ) αλλά στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η επιβολή προστίμων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.