Quantcast
Σταϊκούρας: Καμία δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα - Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Καμία δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα – Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα

δημοσιεύτηκε:

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021.

Κατά την ενημέρωση των βουλευτών και ευρωβουλευτών για όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι “είναι εσφαλμένο να λέει η αντιπολίτευση για πρωτογενή πλεονάσματα το 2021, υπάρχουν εκτιμήσεις και όχι δεσμεύσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους οι δαπάνες που θα γίνουν για τη Δημόσια Υγεία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Αυτά τα κονδύλια εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους”.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα ακόμη και αν η Ευρώπη προχωρήσει σε εκταμιεύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021. “Η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και ταμειακά διαθέσιμα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα”, ενώ όπως είπε μέχρι τέλος Ιουλίου δεν αναμένεται να εισρεύσουν κοινοτικά κονδύλια στα ελληνικά ταμεία. Ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών έχει μεγάλη σημασία γιατί βάζει τις βάσεις για την μετα-κορονοϊό εποχή. “Μέχρι σήμερα και εκτιμώ μέχρι τέλος Ιουλίου κι ενώ έχουν εγκριθεί όλες οι ελληνικές προτάσεις δεν έχει γίνει εκταμίευση. Δεν έχει μπει στα ταμεία ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και κρατήσαμε καύσιμα και για την ανάταξη της οικονομίας” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα ο ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε πως τα χρήματα θα άρχιζαν να έρχονται από τον Ιούλιο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.