Quantcast
Έρευνα: Πώς θα κινηθεί φέτος η αγορά φοιτητικής στέγης - Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Έρευνα: Πώς θα κινηθεί φέτος η αγορά φοιτητικής στέγης – Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Έχουν αυξηθεί εν μέσω της πανδημίας τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση για τους φοιτητές, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ακούσουν «τσουχτερές» τιμές. Αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates την οποία δημοσιεύει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα στην έρευνα επισημαίνεται πως
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους, στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα τα διαθέτουν προς μακροχρόνια μίσθωση έχουν ανακαινίσει πλήρως τα ακίνητα τους είτε μέσω δανεισμού – υπολογίζοντας την αποπληρωμή του μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε μέσω αποταμιεύσεων ή/και αποζημιώσεων μετά από την απόλυσή τους. Επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσης τους. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Επομένως, αυτή τη χρονιά η αναζήτηση θα είναι ευκολότερη για γονείς και φοιτητές. Ωστόσο, στην Αθήνα για παράδειγμα, θα έρθουν αντιμέτωπη με μια αύξηση από +6,25% έως και +39,28% στην τιμή των ενοικίων, όπως καταγράφεται αυτή τη στιγμή.
Τα παραδείγματα
Αναλυτικά μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας του E-Real Estates είναι τα εξής:
-Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ /μήνα, σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένη) κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ /μήνα .
-Στο Κουκάκι το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320 ευρώ έως 450 ευρώ και το δυάρι από 450 ευρώ έως 600 ευρώ, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450 ευρώ έως 750 ευρώ (επιπλωμένο) και από 450 ευρώ έως 720 ευρώ.
-Στην περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ/μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ /μήνα.
-Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 470 ευρώ /μήνα, ενώ πέρυσι από 250 ευρώ έως 350ευρώ /μήνα. Πέρυσι τέτοια εποχή, τα ακίνητα που είχαν καταχωρηθεί (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο άγγιζαν τα 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb.
-Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα. Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά μια σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι.
-Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργος, Σητεία – Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή/και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιμή.
-Στο Ηράκλειο, οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με απώλειες στην ανώτατη τιμή για την ενοικίαση γκαρσονιέρας και studio, ενώ αύξηση κατά 30 ευρώ /μήνα καταγράφουμε στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα.
-Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να συνεχίζουν το ράλι των αυξήσεων, πέρυσι δεν υπήρχαν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Φέτος η ζητούμενη τιμή μίσθωσης studio είναι στα 270 ευρώ /μήνα. Αύξηση καταγράφεται στην ανώτατη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας κατά +14,4% και στα δυάρια +22,2%.
-Στην Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τη φετινή χρονιά οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις.
-Στην Καλαμάτα, οι τιμές καταγράφουν αυξήσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 400 ευρώ /μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 260 ευρώ -300 ευρώ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 200 ευρώ -250 ευρώ, αύξηση στην κατώτατη τιμή +30% και στην ανώτατη τιμή +20%.
-Στην Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί. Το κόστος ενοικίασης studio αγγίζει τα 380 ευρώ /μήνα, όταν το 2019 η ανώτατη τιμή ήταν 300 ευρώ δηλαδή +26%. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 260 ευρώ έως 450 ευρώ και το δυάρι κυμαίνεται από 350 ευρώ έως 500ευρώ, όταν τη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κόστος ήταν από 250 ευρώ έως 300 ευρώ και από 300 ευρώ έως 450 ευρώ .
-Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται επίσης και στη Μυτιλήνη, Χίος και Σάμο. Στη Μυτιλήνη οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση studio κυμαίνεται από 210 ευρώ έως 250 ευρώ, για γκαρσονιέρα από 250 ευρώ έως 300 ευρώ και για δυάρι από 250 ευρώ έως 350ευρώ . Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν, studio από 150 ευρώ έως 180 ευρώ, για γκαρσονιέρα από 160 ευρώ έως 260 ευρώ και για δυάρι από 180€ έως 260 ευρώ .
«Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Η εξέλιξη της πανδημίας που επηρεάζει απευθείας τις μετακινήσεις και τη διαμονή των φοιτητών σε επαρχιακές πόλεις, μοιραία θα παίξει και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενοικίων της φοιτητικής στέγης αυτή τη χρονιά. Αυτό που συμβουλεύουν πάντως οι αναλυτές είναι να γίνεται καλή έρευνα αγοράς και διεξοδική συζήτηση των δύο πλευρών προτού καταλήξουν σε συμφωνία για το μίσθωμα.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω τους πίνακες με τις τιμές ακινήτων προς ενοικίαση για
-τη Πάτρα και Θεσσαλονίκη
εδώ
-και για την υπόλοιπη Ελλάδα εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.