http://www.enikonomia.gr/economy/238721,to-neo-paketo-foroekptoseon-gia-noikokyria-kai-epicheiriseis-ti-t.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_238721_08e7fd520e-badbfc94514a5050.jpg Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα... 9/10/2020 3:45:10 PM

Το νέο πακέτο φοροεκπτώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Το νέο πακέτο φοροεκπτώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Στο Βερολίνο βρίσκεται από την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας όπου αναμένεται να πάρει την έγκριση των θεσμών το πακέτο με τα μέτρα στήριξης και τις όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Με ευκαιρία του πρώτου –από την έναρξη της πανδημίας –Eurogroup /Ecofin που γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των υπουργών των κρατών –μελών της Ευρωζώνης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο υπουργός θα συναντήσει αξιωματούχους των θεσμών αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει σήμερα το πρωί με τον Γερμανό ομόλογό του Olaf Scholtz και τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euro Working Group, Jörg Kukies.
Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή κ. Ralph Brinkhaus, καθώς και με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, Paschal Donohoe.
Ο στόχος των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο μετά από καιρό που βρίσκονται σε θέση –κλειδιά είναι διπλός. Ο πρώτος είναι να έχει μια πιο σαφή εικόνα και για τις οπτική των εταίρων στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τους δημοσιονομικούς όρους που θα τεθούν και το 2021.
Ο δεύτερος λόγος των συναντήσεων είναι να ενημερώσει για το πακέτο μειώσεων φόρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα οποία θα βρίσκονται σε τρεις κατευθύνσεις.Ο κύριος όγκος θα αφορά τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.Αναλυτικά:
1.Επέκταση μέτρων όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος “Συν –Εργασία” μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του χρόνου αλλά και μια επιδότηση για κατάρτιση εποχικά απασχολουμένων που θα καλύψει όσους εργαζόμενους του τουρισμού δεν εργάστηκαν φέτος.
2. Την παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληγαν στο τέλος Μαΐου έως το τέλος του χρόνου και ίσως έως το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021.
3. Την παροχή ρευστότητας ύψους περίπου 5 δις.ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ (1,2 δισ.ευρώ ) εγγυοδοτικών εργαλείων από το ΤΕΠΙΧ και Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 3,5 δισ.ευρώ.
4. Την καταβολή από τον Οκτώβριο των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ.ευρώ για τις κύριες συντάξεις σε περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
5. Η παράταση μέχρι και τέλος του πρώτου τετραμήνου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και σε μεταφορά που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο ειδικά για την εστίαση και τον τουρισμό.
6. Η ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις συσσωρευμένες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021.
Μειώσεις φόρων
Το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπιστούν από τους εταίρους τα μέτρα που δεν σχετίζονται με τις δαπάνες της πανδημίας και αφορούν μόνιμες μειώσεις φόρων .Ειδικότερα σχεδιάζονται:
-Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2% σε μια δόση , η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί να θα ισχύσει από την αρχή ή τα μέσα του χρόνου ,όταν αναμένεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομική κρίση. Η δραστική μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% από το 2021 με προοπτική την πλήρη κατάργηση της έως το τέλος του 2022 .Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι εάν η μείωση θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές του φόρου, ή θα αυξηθεί το σημερινό όριο των 12.000 πάνω στο οποίο επιβάλλεται η εισφορά στα 20.000 ώστε να καλύψει τα μεσαία εισοδήματα με προοπτική για να καταργηθεί πλήρως τον μεθεπόμενο χρόνο .
Στην ατζέντα μένουν και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% και η δεύτερη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% αλλά και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 25. Ωστόσο μεταφέρονται για την εφαρμογή τους στο 2022 και στο 2023.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ