Quantcast
Αχτσιόγλου στον RealFm: Η κυβέρνηση είχε οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση πολύ πριν από τον κορονοϊό - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου στον RealFm: Η κυβέρνηση είχε οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση πολύ πριν από τον κορονοϊό

δημοσιεύτηκε:

“Η κυβέρνηση είχε οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση πολύ πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού” είπε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εργασίας και νυν Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, η κ. Αχτσιόγλου είπε χαρακτηριστικά τα εξής: “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο. Καταγράφηκε μια πολύ μεγάλη ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Μια ύφεση 15,2% συνιστά ένα ιστορικό χαμηλό δηλ. τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών. Το πιο μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι από το τέλη του 2019 η κυβέρνηση είχε οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, πολύ πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού. Κι εκεί χρειάζεται μια εξήγηση και μια κατανόηση ότι η πολιτική που είχε ήδη αρχίσει να ασκείται από το καλοκαίρι από την κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν μια πολιτική που τελικά ήταν υφεσιακή. Εφαρμόζει κάποιες συνταγές που ήταν γνώριμες στη χώρα, εφαρμόζονταν δηλ. πριν από το 2010 και μας οδήγησαν και αυτές στη μεγάλη οικονομική κρίση. Δηλ. μία κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, μια πολύ μεγάλη επίθεση στην εργασία, ακραία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και μείωση μισθών και τελικά μείωση της κατανάλωσης και της ενεργούς ζήτησης. Όλα αυτά οδηγούν σε μια συρρίκνωση του ΑΕΠ.” Η ίδια πρόσθεσε ότι “ήδη πριν από τον κορονοϊό, η ελληνική οικονομία είχε εισέλθει σε ύφεση και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και είναι κρίμα γιατί από το 2017 έως το καλοκαίρι του 2019 βρισκόταν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ίσως και τότε δεν ήταν ικανοποιητική, όμως η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε λέγοντας ότι η ανάπτυξη 2% είναι αναιμική και κατάφερε μέσα σε ένα εξάμηνο σε κανονικές συνθήκες να τη φέρει σε ύφεση”.

Στην ερώτηση “τι θα έκανε διαφορετικό ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πανδημία”, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Οικονομικών απάντησε ότι “η κυβέρνηση κατά την πανδημία ακολουθεί μια οικονομική πολιτική στη γραμμή βλέποντας και κάνοντας. Δηλ. ήταν εξαιρετικά αμέτοχη αρχικά στην οικονομία, δεν παρενέβαινε το κράτος για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, παρενέβαινε μόνο για να θέσει όρους εις βάρος των εργαζομένων, προγράμματα δηλ. μειώσεων μισθών και αναστολών συμβάσεων που ισοδυναμούν με μια ανεργία. Αυτά οδήγησαν στη σημαντική μείωση του ΑΕΠ. Η δική μας διαφορά ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια ισχυρή τόνωση της πραγματικής οικονομίας από το κράτος. Δηλ. μια άμεση στήριξη κυρίως των μικρών επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όχι με τη μορφή δηλ. του δανεισμού για να μπορούν να έχουν ένα κεφάλαιο κίνησης και κυρίως η στήριξη των θέσεων εργασίας και των μισθών. Η κυβέρνηση έκανε το ανάποδο. Χθες βγήκαν και τα στοιχεία για την ανεργία και είναι τρομακτικά: 200.000 άνθρωποι λιγότεροι εργάζονται στη χώρα σε σχέση με πέρυσι”.
Για την κριτική της ΝΔ σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρή μέτρα νωρίτερα, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι “η πρόταση αυτή ήταν ακριβώς για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Δηλ. να μπορέσουμε να διατηρήσουμε στο εφικτό ένα επίπεδο κίνησης της αγοράς, ώστε να μην βρεθούμε στις καταστάσεις που βρισκόμαστε σήμερα. Μπροστά δηλ. σε μια τεράστια ανεργία και σε λουκέτα στην οικονομία. Διότι μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, μετά για να την αντιστρέψεις θα χρειαστεί να ξοδευτούν πολλά περισσότερα χρήματα. Άρα η ΝΔ ασκώντας αυτή την κριτική, δεν βλέπει ότι τα χρήματα αυτά δεν θα τα έριχνες σε μια μαύρη τρύπα, αλλά μπορούν να κινήσουν την οικονομία. Και το έκαναν και πολλές άλλες χώρες αυτό. Δεν το έκανε η ΝΔ και νομίζω ότι λουζόμαστε τις συνέπειες αυτής της άρνησης”.
Για την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών για ύφεση 8% στο τέλος της χρονιάς η κ. Αχτσιόγλου είπε “ο κ. Σταϊκούρας έχει κάνει πάρα πολλές προβλέψεις από την αρχή της πανδημίας, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Ξεκίνησε να λέει ότι δεν θα υπάρχει ύφεση, μετά είπε ότι θα είναι 4%, εν συνεχεία ότι μπορεί να είναι και παραπάνω. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τι προβλέπει κανείς αλλά πώς συνδυάζει την πολιτική που εφαρμόζει με αυτά που προβλέπει. Δηλ. ο κ. Σταϊκούρας τα ίδια θα εφάρμοζε είτε η ύφεση είναι 0 είτε είναι 10%; Φαίνεται να μην υπάρχει μια επικοινωνία της κυβέρνησης με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια γρήγορη επαναφορά. Τα νοικοκυριά έμειναν το καλοκαίρι με τους εργαζόμενους σε αναστολή χωρίς ευρώ. Και τα έσοδα του τουρισμού έχουν καταρρεύσει λόγω μιας τεράστιας διαχειριστικής ανεπάρκειας. Έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός αλλά με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για παράδειγμα σε όλες τις εισόδους της χώρας, με μια μικρότερη αλλά ελεγχόμενη πληρότητα σε αεροπλάνα και σχέδια. Με ένα ενιαίο σχέδιο και στρατηγική”.
Για το θέμα των τραπεζών, η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “είναι σοβαρό ζήτημα το ότι οι τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Δεν τη διοχετεύουν στις μικρές επιχειρήσεις και πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μια σοβαρή κρατική παρέμβαση προϋποθέσεων στη λειτουργία των τραπεζών. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή σύσκεψη με τις συστημικές, να γίνει μια συζήτηση για τα αίτια διοχέτευσης τόσο μικρής ρευστότητας και να μπουν κάποιοι κανόνες αυστηροί.

Ακούστε το ηχητικό:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.