Quantcast
Κομισιόν: Ενέκρινε την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας - Στο 9% ύφεση το 2020 - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Ενέκρινε την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας – Στο 9% ύφεση το 2020

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα την έβδομη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορoνοϊού, η Ελλάδα προχώρησε καλά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, ορισμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το ξέσπασμα του κορoνοϊού που οδηγεί σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Η Κομισιόν ζητά περαιτέρω δράση πριν από την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, την οποία θα δημοσιεύσει αργότερα φέτος.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν ζητά επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τις καθυστερήσεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η 7η έκθεση δε συνδέεται με εκταμίευση δόσεων ή αποφάσεις για το χρέος, σε αντίθεση με την 8η (επόμενη έκθεση, του Δεκέμβρη).
Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση η οικονομική δραστηριότητα το 2020 αναμένεται να παραμείνει πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019 και να ανακάμψει πλήρως μόνο το 2022, μετά από μερική ανάκαμψη το 2021, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να φτάνουν -9% το 2020 και +6% το 2021.
Οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2020 έχουν επιδεινωθεί από την τελευταία έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη τις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν για το 2020 και τα κύρια μέτρα που εγκρίθηκαν από τον Μάιο του 2020 για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται επί του παρόντος σε περίπου 5,8% του ΑΕΠ το 2020. Αυτές οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον αντίκτυπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις 14 Ιουλίου, ούτε την εκκρεμούσα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το συνολικό κόστος της οποίας εκτιμάται επί του παρόντος σε 0,8% του ΑΕΠ. Μια πλήρης ενημέρωση των δημοσιονομικών προβλέψεων θα προετοιμαστεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης του σχεδίου προϋπολογισμού του 2021.
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 17% το Μάιο, από 15,9% το Φεβρουάριο, διακόπτοντας μια πτωτική τάση από το τέλος του 2013. Τα μέτρα στήριξης έχουν συμβάλει στη διατήρηση της ανεργίας έως τώρα, αλλά τα σημάδια δείχνουν προς μια «παγωμένη» αγορά εργασίας. Το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη μαζί με αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και η συνολική αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση. Οι τιμές των καταναλωτών αναμένεται να μειωθούν το 2020 και να αυξηθούν ελαφρώς το 2021 μαζί με την ανάκαμψη. Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα το 2020 αναμένεται να παραμείνει πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019 και να ανακάμψει πλήρως μόνο το 2022, μετά από μερική ανάκαμψη το 2021, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να φτάνουν -9% το 2020 και 6% το 2021.
Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης βοήθησαν στην προστασία της οικονομίας από εκτεταμένες χρεοκοπίες και απώλειες θέσεων εργασίας. Ο συνδυασμός κρατικής στήριξης μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης με 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (1,9% του ΑΕΠ), την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων με 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) και τη μείωση των περιορισμών ρευστότητας με 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ (3,5% του ΑΕΠ). Η Κομισιόν κάνει λόγο για μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση του οικονομικού ιστού και έτσι να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει.
Επιπλέον, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων και τα περιθώρια απόδοσης μειώθηκαν μετά την κρίση. Το spread έχει μειωθεί κατά περίπου 250 μονάδες βάσης από τις αρχές Μαΐου 2020 και σταθεροποιήθηκε κάτω από 1 εκατοστιαία μονάδα τον Αύγουστο για τα πενταετή ομόλογα.
Σημειώνεται ακόμη ότι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας, ενώ η προβλεπόμενη μείωση των έκτακτων θέσεων μετά τη μετατροπή τους σε μόνιμες θέσεις δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Οι περισσότερες από τις νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στοχεύουν στην ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, των στρατιωτικών σχολείων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναφέρεται. Ωστόσο, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2020 θα είναι περίπου 40% χαμηλότερες από το σχέδιο, ενώ ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων παρέμεινε σταθερός το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο. Η προβλεπόμενη μείωση των έκτακτων θέσεων, μετά τη μετατροπή τους σε μόνιμο προσωπικό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, τουλάχιστον για το εκπαιδευτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται με μόνιμες συμβάσεις.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθαρρύνουν τις αρχές να εφαρμόσουν την αναμενόμενη μείωση των υπόλοιπων προσωρινών θέσεων κατά την επόμενη περίοδο επανεξέτασης. Παράλληλα, οι αρχές διενεργούν μια ολοκληρωμένη ανάλυση των έκτακτων υπαλλήλων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2020, με σκοπό την κατάργηση θέσεων μόνιμου χαρακτήρα και σκοπεύουν να ορίσουν ετήσιο ανώτατο όριο για τους έκτακτους υπαλλήλους έως το τέλος του έτους

Πηγή real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.