Quantcast
Ιανός: Επιτάχυνση για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες - Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται - enikonomia.gr
share

Ιανός: Επιτάχυνση για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες – Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται

δημοσιεύτηκε:

Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της απόδοσης των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες του «Ιανού» προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στην Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη. Αναλυτικά, ο κ. Βορίδης ανέφερε τα εξής:
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου ο ΕΛΓΑ να στελεχωθεί με ακόμα 50 εποχικούς γεωτεχνικούς και να καλυφθούν οι υπερωρίες των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ που κάνουν ένα μεγάλο αγώνα για να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις τους. Επίσης, θα έρθει στη Βουλή, η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα επιτρέψει να δοθεί άμεσα, εντός του Οκτωβρίου, σε όλους τους πληγέντες αγρότες, μια «γενναία» προκαταβολή χωρίς δηλαδή τους περιορισμούς στο ύψος της, ενώ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με τις οριστικές δηλώσεις, θα γίνει και η εξόφληση του συνόλου της αποζημίωσής τους.
Ακόμη, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ από το αποθεματικό του τακτικού προϋπολογισμού, όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να καταβάλει αυτές τις αποζημιώσεις στους πληγέντες του «Ιανού».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων των κατεστραμμένων υποδομών (κτίρια, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, μηχανήματα, λάστιχα, γεωργικά μηχανήματα κλπ) από την θεομηνία, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν εμπίπτουν στις καλύψεις του ΕΛΓΑ, αλλά και γι’ αυτές ήδη σχηματίζονται φάκελοι ώστε να ζητηθεί να υπάρξει ειδική πρόνοια από τον απαλλακτικό μηχανισμό της ΕΕ, που θα επιτρέψει αυτές να δοθούν με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων. Τόνισε όμως ο υπουργός, ότι για αυτές τις αποζημιώσεις των υποδομών θα χρειαστεί να γίνουν δηλώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται και από αποδεικτικό υλικό, γι’ αυτό συνέστησε οι δηλώσεις αυτές να είναι ειλικρινείς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.