Quantcast
Μειωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - enikonomia.gr
share

Μειωμένα ενοίκια: Δεύτερη ευκαιρία σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Ηλεκτρονικό μήνυμα στέλνει από σήμερα η ΑΑΔΕ σε περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν συμπλήρωσαν σωστά τη δήλωση COVID και δεν έλαβαν έκπτωση φόρου 30% για τα “χαμένα” ενοίκια. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση αυτή αφορά στη μείωση 40% των ενοικίων που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της πανδημίας. Αναλυτικά οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:
-Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
-Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid-Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).
Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες. Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.
Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, να μην ισχύσει ολόκληρη για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες και όλοι μαζί να τύχουν έκπτωσης 480 ευρώ (4 Χ 120 ευρώ), αλλά να μοιραστεί στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και να περιοριστεί στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.