Quantcast
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε και πώς θα καταβληθεί - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε και πώς θα καταβληθεί – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους δίνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη σε τηλεοπτική εκπομπή του Open με αφορμή την επιβολή του καθολικού lockdown στη χώρα.
Όσον αφορά στον τρόπο που θα υπολογιστεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων τονίζει πως: “Η ενίσχυση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που δίνεται στους εργαζομένους αυτήν τη στιγμή και επιμετράται επιπλέον στα 800 ευρώ δεν τυγχάνει της ίδιας αντιμετρήσεως για το
Δώρο Xριστουγέννων. Το Δώρο Χριστουγέννων έχει νομοθετηθεί εδώ και καιρό. Πάει σε επιμέτρηση των 534 ευρώ. Πληρώνει κανονικά η περίπτωση του εργοδότη, εκεί έχουμε κανονική υποχρέωση και αντίστοιχα το κράτος πληρώνει την αναλογία του 534 στον εργοδότη αφού ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη του υποχρέωση”.
Σε ερώτηση εάν ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων στον εργαζόμενο ή θα πρέπει να πληρώσει το κομμάτι για τον χρόνο που έχει εργαστεί με βάση τον μισθό του και το κομμάτι της αναστολής με βάση τα 534 ευρώ απάντησε ότι “πληρώνει κανονικά o εργοδότης και προσθέτουμε εμείς την αντίστοιχη αναλογία. Ο εργαζόμενος, να το διευκρινίσω αυτό, δεν εκπίπτει εργασιακών δικαιωμάτων κατά τη φάση της αναστολής. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι τρέχει κανονικά η διαδικασία του δώρου, όπως και το Πάσχα”.
Kαι πρόσθεσε ότι, “ο εργοδότης πληρώνει το σύνολο του ποσού και το κράτος έρχεται στα πλαίσια της τριμερούς ουσιαστικά συνδρομής του μαζί δηλαδή με τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να δώσει μέρος του δώρου Χριστουγέννων”.
“Το Δώρο δίνεται ολόκληρο στους ανθρώπους και επειδή δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις στην περίπτωση των πληττόμενων επιχειρήσεων για να έχουν δικαίωμα να θέτουν εργαζομένους σε αναστολή ανάλογα με τη λειτουργική τους επιδίωξη και ανάγκη. Άρα ο κανόνας παραμένει ο ίδιος και από εκεί πέρα ο εργοδότης καταβάλλεται κανονικά η αναλογία τους προς από την πλευρά του εργοδότη και συμπληρώνει το κράτος τη διαφορά. Να ξεκαθαρίσω ότι το επιμετρικό είναι πάνω στα 534, δεν είναι πάνω στον ονομαστικό μισθό το Δώρο Χριστουγέννων εν αντιθέσει με το Δώρο του Πάσχα”.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.