Quantcast
Ένοπλες Δυνάμεις: 15.000 προσλήψεις και ρύθμιση για τους ΟΒΑ με παρέμβαση Φλώρου - enikonomia.gr
share

Ένοπλες Δυνάμεις: 15.000 προσλήψεις και ρύθμιση για τους ΟΒΑ με παρέμβαση Φλώρου

δημοσιεύτηκε:

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως αναφέραμε στο enikos.gr το Σάββατο, το ΓΕΕΘΑ μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με την πρόσληψη στις ΕΔ 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας, επίσπευσε τις διαδικασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν εκδοθεί οι αρχικές προκηρύξεις και στις αρχές του 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) και 1000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α.)

Συνολικά θα γίνουν προσλήψεις 1.600 ΕΠΟΠ, οι οποίοι προβλέπεται να κατανεμηθούν ως εξής:

· 1.000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς

· 280 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία

· 20 ΕΠΟΠ στο Κοινό Νομικό Σώμα

· 300 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η κατανομή των 1.000 ΟΒΑ, η οποία προβλέπεται ως εξής:

· 600 ΟΒΑ στον Στρατό Ξηράς

· 200 ΟΒΑ στο Πολεμικό Ναυτικό

· 200 ΟΒΑ στην Πολεμική Αεροπορία

Παράλληλα, όπως είχαμε αποκλειστικά παρουσιάσει στο enikos.gr, με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ενισχύεται για πρώτη φορά ο θεσμός των ΟΒΑ εισάγοντας για πρώτη φορά στην φιλοσοφία των Ενόπλων Δυνάμεων ένα σχέδιο διαρκούς ροής κι ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, εκμεταλλευόμενο όλα τα θετικά που μπορεί να αποκομίσει από ένα στέλεχος στο οποίο έχει επενδύσει.

Προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός των Ο.Β.Α. προτάθηκε η τροποποίηση του ορίου ηλικίας όσων Ο.Β.Α. επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στο θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. (31ο αντί 28ο έτος), αλλά και επιπλέον μοριοδότηση για την επιλογή τους ως ΕΠ.ΟΠ.. Με την ρύθμιση αυτή, οι ΕΔ κερδίζουν την ένταξη στον υπ’ όψη θεσμό προσωπικού το οποίο είναι ήδη εκπαιδευμένο και επιχειρησιακά έτοιμο.

Οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί έχουν ως αποτέλεσμα την υπογραφή και δημοσίευση ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ΚΥΑ πρόσληψης τόσο των ΕΠ.ΟΠ. όσο και των Ο.Β.Α. και την προώθηση σε τελικό στάδιο υπογραφών και δημοσίευσης των σχεδίων νόμου για την τροποποίηση κριτηρίων πρόσληψης.

Με αυτό τον τρόπο εφαρμόζοντας πλήρως το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το ΓΕΕΘΑ ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα δημοσιευθούν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του νέου προσωπικού, το οποίο στα μέσα του 2021 θα παρουσιαστεί και θα ενισχύσει στις Μονάδες και τις υπηρεσίες των ΕΔ.

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης και υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ η αύξηση των εισακτέων στα ΑΣΕΙ και στα ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2021.

Οι παραπάνω ενέργειες με την ολοκλήρωση τους υλοποιούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρωτοφανές για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα τον Στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αναφορικά με την σταδιακή αύξηση του σημαντικού πολλαπλασιαστή ισχύος που αποτελεί το μόνιμο προσωπικό των ΕΔ. Ο συνδυασμός δε με την υλοποίηση των εν εξελίξει Εξοπλιστικών Προγραμμάτων θέτει τις ΕΔ της πατρίδας μας σε νέα εποχή, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες παρέχοντας στην πολιτεία πολλαπλές επιλογές αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.