Quantcast
Άλλαξε ο "χάρτης "των ελληνικών εξαγωγών στο 10μηνο του 2020 - enikonomia.gr
share

Άλλαξε ο “χάρτης “των ελληνικών εξαγωγών στο 10μηνο του 2020

δημοσιεύτηκε:

Τρόφιμα και χημικά «οδήγησαν» τη θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών στο δεκάμηνο του 2020( Ιανουαρίου -Οκτωβρίου), όπως προκύπτουν από επεξεργασία που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) στα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,4% και ανήλθαν σε 4,37 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες των χημικών ήταν υψηλότερες κατά 21,4% και διαμορφώθηκαν σε 4,14 δισ. Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές ποτών και καπνών (8,1%) και λιπών και ελαίων (37,7%).
«Αντίθετα, σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της COVID-19 στους υπόλοιπους κλάδους, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την υποστήριξη και στοχευμένη ενίσχυσή τους», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.
Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών τον Οκτώβριο
Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών παρέμεινε θετική και τον Οκτώβριο, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και σε επίπεδο δεκαμήνου, με τα τρόφιμα και τα χημικά να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς πωλήσεις.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 4,1% και ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ αν αυτά συμπεριληφθούν μειώθηκαν κατά 7,9% και διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ. Οι δε εισαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) μειώθηκαν κατά 7,4%, στα 3,4 δισ., με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να συρρικνωθεί κατά 22,0%.
Η εικόνα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας στο δεκάμηνο
Παρόμοια είναι η εικόνα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας και στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2020. Αναλυτικά, οι ελληνικές εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 11,3% και διαμορφώθηκαν σε 25 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές υποχώρησαν στα 40 δισ. στο δεκάμηνο του 2020, μειωμένες κατά 14,5%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε σε ποσοστό 19,3%. Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, η εικόνα για τις εξαγωγές αντιστρέφεται, καθώς παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1,8%, ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν μείωση 5,9%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.