Quantcast
Ενισχύσεις 1,8 δισ. ευρώ σε εργαζομένους: Πού και πώς "μοιράστηκαν" - Ποιοι έλαβαν τη μερίδα του λέοντος - enikonomia.gr
share

Ενισχύσεις 1,8 δισ. ευρώ σε εργαζομένους: Πού και πώς “μοιράστηκαν” – Ποιοι έλαβαν τη μερίδα του λέοντος

δημοσιεύτηκε:

Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη έλαβαν τη μερίδα του λέοντος από τα 1,8 περίπου δισ. ευρώ που έχουν καταβληθεί από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο μέσω των οικονομικών ενισχύσεων του υπουργείου Εργασίας. Το πακέτο στήριξης διανεμήθηκε σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων που επλήγησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της.
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή είναι η ομάδα, στην οποία δόθηκαν συνολικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ μέσω των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, ενώ ακολουθούν οι εποχιακά εργαζόμενοι που προχώρησαν μονομερώς σε αναστολή, οι οποίοι έλαβαν κρατική ενίσχυση 148 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι Δώρου Πάσχα οι οποίοι απέσπασαν περίπου 105 εκ. ευρώ και τέλος όσοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, στους οποίους το υπουργείο Εργασίας «μοίρασε» περισσότερα από 47 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε σε εργαζόμενους ανήλθε συνολικά, για όλα τα μέτρα σε 829 εκατ. ευρώ, στην Κεντρική Μακεδονία οι εργαζόμενοι έλαβαν πάνω από 298 εκατ. ευρώ, ενώ στην Κρήτη το ποσό της κρατικής στήριξης ξεπέρασε τα 104 εκατ. ευρώ.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού – Τα ποσά που «μοιράστηκαν» σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Λόγω της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων και των λουκέτων στις επιχειρήσεις, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δόθηκε σε εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, αποτελεί τον κορμό του πακέτου οικονομικής στήριξης που διένειμε το υπουργείο Εργασίας. Σε ο,τι αφορά την Αττική, από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το enikonomia.gr, προκύπτει ότι σχεδόν το 1/3 των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού κατευθύνθηκε στον κεντρικό τομέα Αθηνών, καθώς εκεί συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της περιφέρειας.
Στον κεντρικό τομέα Αθηνών, στον οποίο, μεταξύ άλλων, υπάγονται το κέντρο της πόλης, καθώς και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Γαλάτσι, ο Βύρωνας, Δάφνη-Υμηττός, η Φιλαδέλφεια, η περιοχή Ζωγράφου κλ.π. δόθηκαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 252 εκ. ευρώ. Περίπου 128 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από εργαζομένους στον Βόρεια Τομέα Αθηνών, 106 εκατ. στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 66 εκατ. στον Πειραιά, 64 εκατ. στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 20 εκατ. ευρώ στη Δυτική Αττική και τέλος 5,2 εκατ. ευρώ από εργαζόμενους των νησιών της περιφέρειας.
Στην Κεντρική Μακεδονία το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης που κατέβαλε το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκε, όπως είναι λογικό, στην Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι της συμπρωτεύουσας έλαβαν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο περίπου 197 εκ. ευρώ μέσα από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η κρατική συνεισφορά του κράτους προς το εργατικό δυναμικό μοιράστηκε ως εξής: Ημαθία (10,6 εκ. ευρώ), Κιλκίς (4,6 εκατ. ευρώ), Πέλλα (11,6 εκ. ευρώ), Πιερία (12,7 εκ. ευρώ), Σέρρες (12,2 εκ. ευρώ) και Χαλκιδική (14,6 εκ. ευρώ).

Το Δώρο Πάσχα και οι άλλες οικονομικές ενισχύσεις
Φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ένα μέρος από το Δώρο Πάσχα καταβλήθηκε από το κράτος και οι εργαζόμενοι της Αττικής έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας περίπου 55 εκ. ευρώ. Στην Κεντρική Μακεδονία το ποσό αυτό ανήλθε στα 17 εκ. ευρώ, ενώ τρίτο μεγαλύτερο ποσό για Δώρα δόθηκε σε εργαζόμενους της Κρήτης (6,2 εκ. ευρώ). Οι εργαζόμενοι του τουρισμού στην Αττική που μπήκαν μονομερώς σε αναστολη, έλαβαν συνολικά 2,6 εκ. ευρώ, ενώ εκείνοι της Κεντρικής Μακεδονίας 11,6 εκ. ευρώ. Τέλος, 31 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε εργαζόμενους επιχειρήσεων της Αττικής που μπήκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία η οικονομική ενίσχυση για τους ευέλικτα εργαζόμενους ξεπέρασε τα 5 εκ. ευρώ.

Aναλυτικά:



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.