Quantcast
Πανδημία: Αυτά είναι τα 8 νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το 2021 - enikonomia.gr
share

Πανδημία: Αυτά είναι τα 8 νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το 2021

δημοσιεύτηκε:

Νέα μέτρα στήριξης άνω των 7,5 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2021.
Αναλυτικά:
1.Κρατικά δάνεια

Στα μέσα Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.Επίσης σημειώνεται ότι, το 50% του δανείου δεν θα επιστραφεί. Το ποσό υπολογίζεται να φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται τον Μάρτιο ο έκτος κύκλος με ποσό περίπου 700 εκατ. ευρώ. Πριν από τον έκτο κύκλο, η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύφθηκαν επαρκώς από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων με ποσά που φθάνουν έως και 3 εκατ. ευρώ.Το χρηματοδοτικό εργαλείο βασίζεται σε κοινοτικό κανονισμό για την κάλυψη πάγιων δαπανών επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η ενίσχυση χορηγείται σε επιχειρήσεις που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 30% .Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και αφορά μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον κατά την περίοδο της πανδημίας ενδεχομένως και εντός του νέου έτους.
2.Ασφαλιστικές εισφορές
Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται στο 36,66% από 39,66%.
Για παράδειγμα , μισθωτός που λαμβάνει μεικτό μισθό 650 ευρώ καταβάλλει σήμερα εισφορές 99, 65% .Ο εργοδότης του καταβάλλει εισφορές 158,15 ευρώ. Το συνολικό κόστος για τον εργοδότη ανέρχεται σε 808, 15 ευρώ, ενώ τελικά ο εργαζόμενος λαμβάνει στο χέρι 550,36 ευρώ προ φόρων. Με τη νέα μείωση των εισφορών, για τον ίδιο μεικτό μισθό ο εργαζόμενος θα πληρώνει 91,78 ευρώ (κερδίζει 7, 87 ευρώ) ενώ ο εργοδότης θα καταβάλλει 146,51 ευρώ τον μήνα ( κερδίζει 11,64 ευρώ) .Έτσι στο χέρι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει 558, 22 ευρώ τον μήνα, ενώ το συνολικό κόστος για τον εργοδότη ανέρχεται σε 796,51 ευρώ.
3.Εισφορά Αλληλεγγύης
Καταργείται μόνο για το 2021 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος για τον προϋπολογισμό 767 εκατ. ευρώ .Επίσης το επόμενο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση καθώς θα γλιτώσουν την εισφορά αλληλεγγύης .Εισφορά αλληλεγγύης δεν θα καταβάλλουν ούτε όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα.
4.Άνεργοι
Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ ,σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κόστος 322 εκατ. ευρώ.
5.Γέφυρα
Επιδότηση από το πρόγραμμα Γέφυρα της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία.
6.ΦΠΑ
Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και αναστολή τελών σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021.
7. Ειδικό αποθεματικό
Δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού το 2021 ύψους 3 δισ.ευρώ ώστε να καλύψει δαπάνες από την επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επέκταση μέτρων στήριξης της απασχόλησης και του εισοδήματος και επιπλέον δαπάνες υγείας τους πρώτες μήνες του 2021.
8. Ενοίκια
Μείωση των ενοικίων το πρώτο δίμηνο του έτους κατά 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του αρχικού μισθώματος.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.