Quantcast
Επιχειρήσεις: Φως, νερό, τηλέφωνο… απλήρωτα; Επιδότηση από το κράτος - Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις - enikonomia.gr
share

Επιχειρήσεις: Φως, νερό, τηλέφωνο… απλήρωτα; Επιδότηση από το κράτος – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Φως, νερό, τηλέφωνο, δημοτικά τέλη, ενοίκια, μισθοί: Αυτά είναι μερικά από τα έξοδα που έρχεται να καλύψει το κράτος με το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών ή αλλιώς το «διάδοχο» σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στο οποίο έχει αναφερθεί το enikonomia.gr. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι το σχήμα αυτό έρχεται στην Βουλή προς υιοθέτηση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Δομημένο σε μια άλλη λογική θα είναι το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας: Και στους πέντε κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – αλλά και στον 6ο που αναμένεται να βγει στον «αέρα» αρχές Μαρτίου- κυρίαρχο στοιχείο για τη χορήγηση της ενίσχυσης ήταν η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως από τη στιγμή που δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα η στόχευση στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων πλέον δεν πρέπει να είναι μόνο στο κριτήριο του μειωμένου τζίρου, καθώς ενδέχεται μια επιχείρηση να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών αλλά να είναι κερδοφόρα. Έτσι, στο «τραπέζι» για τα επόμενα -μετά την Επιστρεπτέα όπως την ξέρουμε- χρηματοδοτικά σχήματα έχει πέσει το κριτήριο των δαπανών και της ζημιάς που προκαλούν σε μία επιχείρηση από τη στιγμή που δεν μπορούν αυτές να καλυφθούν.

Επιδοτήσεις για… φως -νερό -τηλέφωνο
Σε αυτό το πλαίσιο και αμέσως μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, δηλαδή μετά τον Μάρτιο, ενεργοποιείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο σε απώλεια τζίρου, αλλά και εξαιτίας μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, ενοίκια, προμήθειες κλπ. και που ενδεχομένως δεν ήταν εφικτό να καλύψουν. Αν η εταιρεία έχει ήδη λάβει ενισχύσεις (πχ Επιστρεπτέα), τότε από το ποσό που θα της χορηγηθεί θα αφαιρεθούν τα ποσά από τα προηγούμενα μέτρα στήριξης στα οποία είχε ενταχθεί. Με άλλα λόγια, το νέο πλαίσιο θα προστεθεί στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τη χρηματοδότηση που πήραν ως τώρα οι δικαιούχοι.
Έρχεται ακόμη να καλύψει ό,τι δεν κάλυψαν τα υφιστάμενα ως τώρα μέτρα. Αν και όλες αυτές τις δαπάνες, το κράτος τις έχει ήδη επιδοτήσει, όπως με το Πρόγραμμα Συνεργασία, το «κούρεμα» ενοικίων ή την Επιστρεπτέα 1-5 κλπ, δεν είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που ακόμη και έτσι… δεν κατάφεραν να «κλείσουν» τους λογαριασμούς τους.

Προϋποθέσεις για την επιδότηση πάγιων δαπανών
Εφόσον λοιπόν η επιχείρηση επωφελήθηκε από μέτρα στήριξης του 2020-2021, τα ποσά που κάλυψαν συγκεκριμένες «πάγιες δαπάνες» θα αφαιρούνται από τον αλγόριθμο και την επιδότηση από το νέο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, από την επιδότηση παγίων δαπανών θα αφαιρούνται όσα έλαβε μια επιχείρηση σαν αναστολή πληρωμής ενοικίων. Ή από την επιδότηση των μισθών, θα αφαιρούνται όσα καταβάλλει το κράτος για αναστολές εργασίας ή το πρόγραμμα «Συνεργασία».
Βασική προϋπόθεση για να καταστεί μία επιχείρηση δικαιούχος στην συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, θα «μετρά» το αν έχει καταγραφεί ζημιά για την ίδια περίοδο, αλλά και το αν παραμένει ζημιογόνα, αφού συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχει λάβει στο πλαίσιο μέτρων στήριξης, για παράδειγμα από τους κύκλους της Επιστρεπτέας.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η επιδότηση
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους από τα αλλεπάλληλα lockdown. Με βάση και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τα κονδύλια προορίζονται σε βιώσιμες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους. Από την επιδότηση θα αποκλείονται επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Για την επιλογή των δικαιούχων επιχειρήσεων, θα απαιτείται να είναι βιώσιμες. Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά τους στοιχεία (τζίρους, ζημίες, δαπάνες, καταθέσεις). Με βάση αυτά θα προκύψει και ο αλγόριθμος διανομής της επιδότησης, το τελικό ύψος της οποίας θα αποφασιστεί τον Μάρτιο.

Ποσά που θα αγγίζουν έως και τα 3 εκατ. ευρώ
Εκ των πραγμάτων μιλάμε για ένα πιο «επιλεκτικό» πρόγραμμα σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η στήριξη που θα χορηγείται μέσω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής δράσης θα καλύπτει μέρος των πάγιων εξόδων των δικαιούχων, τα οποία ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τα έσοδά τους, και εάν υπάρχει ευθυγράμμιση με τους αρχικούς σχεδιασμούς το ανώτατο όριο μπορεί και να αγγίξει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ανά επιχείρηση. Τα ποσά θα πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύονται το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2021 για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες της περιόδου μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.