Quantcast
Οικονομικό Επιμελητήριο: Επιστολή για την Επιστρεπτέα 5 και την Επιστρεπτέα 6 - Τι αναφέρει - enikonomia.gr
share

Οικονομικό Επιμελητήριο: Επιστολή για την Επιστρεπτέα 5 και την Επιστρεπτέα 6 – Τι αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 ζητεί ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος(ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή ΑΑΔΕ ,Γεώργιο Πιτσιλή.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής
“Σε συνέχεια της από 13/1/2021 επιστολής μας για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, με την οποία σας ενημερώσαμε για τις αδυναμίες καταχώρησης των εσόδων σε επιχειρήσεις με ειδικό καθεστώς λειτουργίας και τον αυξημένο φόρτο εργασίας των λογιστών – φοροτεχνικών, σας γνωρίζουμε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν διαπιστωθεί τα παρακάτω προβλήματα:
• Η νέα διαδικασία για την υποβολή της σχετικής αίτησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 με τη δήλωση των εσόδων, είχε ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην δικαιούνται της οικονομικής ενίσχυσης τους καθώς υπήρχε αδυναμία καταχώρησης των εσόδων εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας.
• Με τη λήξη του κάθε έτους οι υποχρεώσεις των λογιστών – φοροτεχνικών είναι αυξημένες και είναι λογικό να έχουν γίνει λάθη που χρήζουν άμεσης διόρθωσης προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις.
Το ΟΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνει :
-Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 να ανοίξει και να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν δηλωθεί τα έσοδα να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης.
-Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» να παραμείνει ανοικτή μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 για διόρθωση λαθών όλων των μηνών του 2020 μέχρι την έκδοση της νέας Απόφασης για τον επόμενο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
-Για τη διόρθωση των αδικιών που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, που έχει εξαγγελθεί για τον Μάρτιο 2021, να ληφθούν υπόψη τα ετήσια έσοδα του 2019 και 2020 (μετά από τις σχετικές διορθώσεις), προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική μείωση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας.
-Για τους επόμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να δίνεται η δυνατότητα, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να γίνονται διορθώσεις μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.