Quantcast
Φορο- ελαφρύνσεις: Το πακέτο της πανδημίας - Τα σενάρια για νέο «πάγο», 120- 240 δόσεις και για voucher έκπτωσης φόρου - enikonomia.gr
share

Φορο- ελαφρύνσεις: Το πακέτο της πανδημίας – Τα σενάρια για νέο «πάγο», 120- 240 δόσεις και για voucher έκπτωσης φόρου

δημοσιεύτηκε:

Νέο «πάγωμα» στην εξόφληση των κορονο-χρεών, εξατομικευμένες δόσεις ανάλογα με το «προφίλ» του οφειλέτη, voucher που θα αντιστοιχεί σε… φορο- έκπτωση, αύξηση των ορίων του ακατάσχετου λογαριασμού, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών και εξετάζονται: Στόχος να δοθούν «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν έρθει η ώρα… του λογαριασμού!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αυτή τη στιγμή οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις -που προέκυψαν λόγω του «πάγου» στην εξόφλησή τους- υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 3 – 3,5 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ποσά θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλονται σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία από τις αρχές Μαΐου -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- αλλά η έκταση και η ένταση της πανδημίας «τινάζει στον αέρα» τους όποιους υπολογισμούς. Και αυτό γιατί, εφόσον το «πάγωμα» των οφειλών συνεχίστηκε τόσο τον Ιανουάριο, αναμένεται να υιοθετηθεί και τον Φεβρουάριο και πιθανόν και τον Μάρτιο, θα είναι εξαιρετικά… επώδυνο να ζητηθεί από τους πολίτες να ξεκινήσουν να πληρώνουν τα συσσωρευμένα τους χρέη, μαζί με τα.. τρέχοντα, από τον Mάιο όπως προβλέπεται. Εκ των πραγμάτων λοιπόν στο τραπέζι είναι και η πιθανότητα να «παγώσουν» εκ νέου τα χρέη του κορονοϊού και να μετατεθεί η εξόφλησή τους από τον Μάϊο του 2021 – σε πρώτη φάση- για τον Ιούνιο του 2021!

Η πλατφόρμα για 240 δόσεις
Η μετάθεση εξόφλησης των συσσωρευμένων χρεών για τον Ιούνιο ίσως δεν είναι τυχαία: Ίσως συνδέεται με την δέσμευση της Αθήνας από την 1η Ιουνίου να ενεργοποιηθεί ο Πτωχευτικός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα είτε ρύθμισης-εξυγίανσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά είτε ενεργοποίησης της πτωχευτικής διαδικασίας. Έτσι, μία κατηγορία υπερχρεωμένων θα έχει την επιλογή να «σπάσει» τις οφειλές της έως και σε 240 δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε 20 χρόνια: Είναι εκείνοι που «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το «κόκκινο» ή με άλλα λόγια με την… πτώχευση.
Το «κλειδί» εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο στους οφειλέτες -πριν από την πτώχευση- να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό: Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/). Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος».

Το σχέδιο για «εξατομικευμένες» 120 δόσεις
Κάπου εδώ «κουμπώνει» και το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την υιοθέτηση από τον Ιούνιο μίας βελτιωμένης εκδοχής της ήδη ψηφισμένης ρύθμιση για εξόφληση των «κορονο- χρεών» σε 12 ή 24 δόσεις: Τις «εξατομικευμένες» δόσεις. Δηλαδή αριθμός δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη και που δεν αποκλείεται να φτάνουν έως και τις 120. Όσοι δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασίες Πτωχευτικού θα προσφεύγουν σε αυτό το νέο πλαίσιο. Οι 12 άτοκες ή οι 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη «βάση» για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων.
Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του. Έτσι, η επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις των συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%.

Και voucher … φοροαπαλλαγών
Άλλη μια σκέψη που κάνουν στο κτίριο της οδού Νίκης, είναι αυτό το «πακέτο» να εμπλουτιστεί και με φορολογικές απαλλαγές (tax credits): Η συγκεκριμένη πρόβλεψη σχεδιάζεται να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, δηλαδή στο πρόγραμμα μέσω του οποίου το Κράτος θα καλύπτει τα έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, ακόμη και μισθοδοσίες! Με βάση το σχέδιο αυτό, οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων θα δίδονται όχι μόνο σε μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και με voucher, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνονται για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ.
Επίσης, για το καλοκαίρι -και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας- εξετάζεται να υλοποιηθεί ένα ακόμη μέτρο αντίστοιχης λογικής, που είναι η επανάληψη και για τη φετινή χρονιά των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. Μάλιστα, φέτος το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης θα έχει πολύ μικρότερο δημοσιονομικό κόστος συγκριτικά με το 2020, καθώς αναμένεται κατακόρυφη μείωση στα φορολογητέα κέρδη των νομικών προσώπων.

Αύξηση του ορίου ακατάσχετων λογαριασμών
Το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται πάντως να ενεργοποιήσει και μία διάταξη που μέχρι σήμερα ουσιαστικά είναι ανενεργή: Εκείνη που προβλέπει την αύξηση του ορίου ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.
H σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020, αλλά λόγω της κρίσης της πανδημίας, έως σήμερα ήταν στα «αζήτητα». Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του. Στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία και σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Σύμφωνα με τη διάταξη, προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που έχει εντάξει ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων και πληρώνει μηνιαία δόση 600 ευρώ, από τον πρώτο μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται σε 1.800 ευρώ (600 ευρώ Χ 3 = 1.800 ευρώ).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.