Quantcast
ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης "φόβου" - Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς - enikonomia.gr
share

ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης “φόβου” – Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς

δημοσιεύτηκε:

Διατηρείται η αβεβαιότητα για την πορεία της αγοράς, η οποία συνδέεται με την πορεία της πανδημίας, όπως προκύπτει από τους δύο εξειδικευμένους δείκτες που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας του.
Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΚΕΠΕ για το Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ): Πρόκειται για έναν σύνθετο δείκτη, βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Οκτώβριο του 2020, ο ΣΔΠ σημείωσε άνοδο σε συνέχεια της πτώσης των δύο προηγούμενων περιόδων αναφοράς. Η εν λόγω άνοδος αντανακλά εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μεταβλητότητα στους επιμέρους δείκτες. Εντούτοις, οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα εξακολούθησαν να χαρακτηρίζονται από έναν σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19. Παράλληλα, δεδομένης της σταδιακής επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης εντός του Οκτωβρίου, καθώς και των αναμενόμενων επιπτώσεων από την επιβολή νέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου»
Αναλυτικά, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ΚΕΠΕ, αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV σημείωσε άνοδο τον Ιανουάριο του 2021 φτάνοντας το 25,43% στις 29/1/2021 από 23,97% στις 31/12/2020. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,02%. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη σημείωσε επίσης άνοδο τον Ιανουάριο του 2021 φτάνοντας στο 23,62%, από 22,15% τον Δεκέμβριο του 2020. Η πορεία του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την πορεία της αγοράς, η οποία συνδέεται με την πορεία της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Οκτώβριο του 2020, ο ΣΔΠ σημείωσε άνοδο σε συνέχεια της πτώσης των δύο προηγούμενων περιόδων αναφοράς. Η εν λόγω άνοδος αντανακλά εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μεταβλητότητα στους επιμέρους δείκτες. Εντούτοις, οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα εξακολούθησαν να χαρακτηρίζονται από έναν σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19. Παράλληλα, δεδομένης της σταδιακής επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης εντός του Οκτωβρίου, καθώς και των αναμενόμενων επιπτώσεων από την επιβολή νέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.