Quantcast
Lockdown: Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο - Όλα όσα θα αλλάξουν στον τρόπο αγορών και τις μετακινήσεις - enikonomia.gr
share

Lockdown: Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο – Όλα όσα θα αλλάξουν στον τρόπο αγορών και τις μετακινήσεις

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Θα ανοίξει το λιανεμπόριο από τις 16 Μαρτίου ή θα παραταθεί το «λουκέτο»; Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας. Όπως τόνισε στην ενημέρωση της Παρασκευής η Βάνα Παπαευαγγέλου, «περιμένουμε να δούμε τη μείωση των κρουσμάτων και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ προκειμένου να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων». Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε από την πλευρά του ότι «εφόσον μπορέσουμε να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, θα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Αν καταφέρουμε τα επόμενα 24ωρα να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας, στις απολύτως αναγκαίες, αν στην τόση κούραση που υπάρχει μπορέσουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα το περιττό θα βελτιωθούν οι δείκτες και θα υπάρξει μια σειρά δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν».

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα
Όποτε και να ληφθεί η απόφαση για επαναλειτουργία των καταστημάτων, το σίγουρο είναι ότι οι αγορές μας θα πραγματοποιούνται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι έχουμε συνηθίσει έως σήμερα.
Το βασικότερο σενάριο θέλει καταρχάς να ανοίγουν κανονικά όλα τα καταστήματα και όχι να λειτουργούν με το click away ή το click in shop. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργούν μεν με αυστηρά μέτρα και κανόνες και θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε μαγαζιού. Για να μετακινηθεί κάποιος θα στέλνει μήνυμα σε έναν νέο πενταψήφιο αριθμό, το 13032 – το οποίο όπως έχουν διαμηνύσει οι αρμόδιοι υπουργοί είναι έτοιμο όταν απαιτηθεί, να χρησιμοποιηθεί- και κατά πάσα πιθανότητα ο χρήστης δεν θα στέλνει κάποιον συγκεκριμένο κωδικό, αλλά κενό μήνυμα. Θα έχει το δικαίωμα για ένα μόνο μήνυμα εντός της ημέρας και θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες για να κάνει τα ψώνια του.
Επίσης εξετάζονται κι άλλοι «περιορισμοί». Οι πολίτες θα ψωνίζουν σε μαγαζιά του δήμου, δεν θα επιτρέπονται δηλ. οι διαδημοτικές μετακινήσεις και θα ισχύει και το όριο των 2 χιλιομέτρων, όπως έχει ορισθεί τώρα για σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Για παράδειγμα κάποιος που μένει στο Γαλάτσι, δεν θα μπορεί να μεταβαίνει στον Άγιο Δημήτριο για να κάνει τις αγορές του. Αξίζει να σημειωθεί πως μοναδική εξαίρεση σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα για την κάλυψη κάποιας ανάγκης σε ακτίνα 2χλμ ή μέσα στο δήμο, θα υπάρχει τότε δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός των προκαθορισμένων ορίων.

Ενίσχυση για επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν δούλεψαν τις γιορτές
Έκτακτη επιδότηση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έμειναν κλειστές και την περίοδο των εορτών και δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε με τη μέθοδο του click away, αλλά και στους εργαζομένους εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η κάθε επιχείρηση θα λάβει εκτάκτως 3.000 ευρώ και ο κάθε εργαζόμενος 1.000 ευρώ.
«Θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές στην περίοδο εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με μέθοδο click away» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης «μιλάμε για περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως Ελευσίνα και Ασπρόπυργος κ.α. ή η περιοχή της Κοζάνης που ήταν σε σκληρό lockdown και δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν οι επιχειρήσεις καμία πώληση ούτε με το click away. Αυτές οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση λόγω μιας ατυχούς συγκυρίας λόγω της πανδημίας, θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση”.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.