Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Ζητείται λύση στον "γόρδιο δεσμό" - Η "ακτινογραφία" και οι προσλήψεις στον ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Ζητείται λύση στον “γόρδιο δεσμό” – Η “ακτινογραφία” και οι προσλήψεις στον ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Νέα όπλα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας στη φαρέτρα του προκειμένου να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” των εκκρεμών συντάξεων. Οι αιτήσεις για σύνταξη αυξάνονται μήνα με τον μήνα και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης καλείται να βρει λύση σε ένα ακανθώδες ζήτημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων ανερχόταν 163.125, με τις 141.240 να αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις 21.885 το Δημόσιο. Σε εκκρεμότητα βρίσκονταν επίσης περίπου 120.000 επικουρικές, αλλά και χιλιάδες εφάπαξ βοηθήματα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται, όπως επισημαίνουν ειδικοί στο enikonomia.gr, στο γεγονός ότι η ροή των αιτήσεων που καταφθάνει στο Υπερταμείο ασφάλισης μεγαλώνει, καθώς σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες στην ουρά μπαίνουν κάθε μήνα χιλιάδες ασφαλισμένοι. Εν τω μεταξύ από το τέλος του έτους έως και σήμερα οι νέες συντάξεις που πέφτουν στο σύστημα πληρωμών είναι σταθερά πάνω από 20.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», τον περασμένο Οκτώβριο μπήκαν στο σύστημα πληρωμών 15.902 νέες συντάξεις με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, ενώ τον Νοέμβριο 23.310, τον Δεκέμβριο 25.974, τον Ιανουάριο 20.842 και τον Φεβρουάριο 21.105.
Τόσο η διοίκηση όσο και το έμψυχο δυναμικό του ΕΦΚΑ δίνουν καθημερινή μάχη προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των εκκρεμοτήτων. Και μάλιστα, την ώρα που το έμψυχο δυναμικό έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων, αλλά και των περιορισμών που βάζει η πανδημία στους χώρους εργασίας (τηλεργασία κλ.π)
Προς αυτή την κατεύθυνση προωθεί την πρόσληψη 100 εξειδικευμένων υπαλλήλων πανεπιστημιακή εκπαίδευσης με συμβάσεις μίσθωσης έργου διάρκειας 18 μηνών, με στόχο να τρέξουν διαδικασίες έκδοσης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ. Πρόκειται για διοικητικό και οικονομικό προσωπικό το οποίο θα συμβάλλει στην προσπάθεια να μπει τέλος στην ομηρία χιλιάδων συνταξιούχων. Μάλιστα, στο προχθεσινό Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ, εγκρίθηκε επίσης δαπάνη ύψους 681.500 ευρώ που αφορά την αμοιβή των 100 ατόμων εντός του 2021.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.