http://www.enikonomia.gr/economy/245698,se-tentomeno-schoini-logo-pandimias-i-oikonomia-poia-metra-tha-ef.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_245698_e25db1d6e4-9a1aba71234742a8.jpg Στα «κόκκινα» η εγχώρια οικονομία φλερτάρει με τα όριά της μετά και τη νέα παράσταση των περιοριστικών μέτρων και άρα και της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων... 3/11/2021 9:43:51 AM

Σε «τεντωμένο σχοινί» λόγω πανδημίας η οικονομία - Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα

Σε «τεντωμένο σχοινί» λόγω πανδημίας η οικονομία - Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα

Στα «κόκκινα» η εγχώρια οικονομία φλερτάρει με τα όριά της μετά και τη νέα παράσταση των περιοριστικών μέτρων και άρα και της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων: Αναγκαίες άλλωστε κρίνονται και οι μεγαλύτερες διευκολύνσεις με την μορφή είτε άμεσων ενισχύσεων σε «ζεστό χρήμα», είτε με διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα εξόφλησης συσσωρευμένων χρεών ή ακόμη με φορο-ελαφρύνσεις. Η «πίεση» που ασκεί πλέον η πανδημία στα ταμειακά διαθέσιμα είναι ασφυκτική.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Στο Υπουργείο Οικονομικών αισθάνονται πως βαδίζουν σε «τεντωμένο σχοινί» και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως... απλά προσεύχονται να χαλαρώσει η πανδημία ώστε να πάρουν μπροστά οι μηχανές της εγχώριας οικονομίας με «καύσιμο» καταθέσεις που αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ: Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και αν η χώρα μας έχει φτάσει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια μέσω εντόκων γραμματίων, εντούτοις αυτά τα χρήματα δεν πάνε για να «ανακυκλώσουν» παλαιά χρέη με φθηνότερα, ως είθισται, αλλά για να χρηματοδοτηθούν άμεσες ανάγκες αν χρειαστεί και όσο οι συνθήκες στην οικονομία δυσκολεύουν.

Ποια μέτρα στήριξης υιοθετούνται
Αναγκαία λοιπόν τα μέτρα στήριξης, όσο η πανδημία επιμένει να κρατά με κατεβασμένα ρολά σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, το μέγεθος και η έκτασή τους όμως κρίνεται και από τα διαθέσιμα... πυρομαχικά: Ήδη πάντως έχει δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα, η υιοθέτηση του περιβόητου προγράμματος Γέφυρα 2, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, τα μηδενικά ενοίκια για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και μειώσεις φόρων ή και επεκτάσεις. Έτσι, άμεσα θα «τρέξει» ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας και περίπου την ίδια περίοδο και η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων.

Τι θα «μοιράσει» η Επιστρεπτέα 7
Μόλις «κλείσουν» οι διαδικασίες για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 -με την προθεσμία που έχει δοθεί για την οριστικοποίηση των αιτήσεων να λήγει την Τρίτη 16 Μαρτίου- ενεργοποιείται ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας. Συγκεκριμένα θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο. Οι δικαιούχοι θα «μοιραστούν» αυτή την φορά ποσό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Το «κομβικό σημείο» του επόμενου κύκλου ενισχύσεων είναι η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Και αυτό γιατί η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο «σκληρό» lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων. Πιο πιθανό θεωρείται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου του 2019, προκειμένου να υπολογίσει τη μείωση του τζίρου που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο η σύγκριση θα γίνει μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρακάμπτοντας την αντίστοιχη περίοδο του 2020 που είχε ξεκινήσει το lockdown.

Πότε ενεργοποιείται το «Γέφυρα 2»
Και ενώ ήδη «τρέχει» πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων... έρχεται και το πρόγραμμα Γέφυρα 2: Εντός Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα που θα επιτρέψει σε χιλιάδες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν επιδότηση της δόσης των δανείων τους που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες!! Στις αρχές Μαίου υπολογίζεται να «πληρώσει» το Κράτος τις πρώτες δόσεις. Η λεγόμενη «Γέφυρα 2» θα καλύπτει αυτή την φορά επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.
Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, θα επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα δοθεί επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να αποφύγουν οι συγκεκριμένοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Μηδενικά ενοίκια και για Απρίλιο και Μάιο
Νέα παράταση και στις πληρωμές μηδενικών ή κουρεμένων ενοικίων μέχρι και τον Μάιο, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, λόγω της πανδημίας, που επιμένει, αρκετές δραστηριότητες θα παραμείνουν και τότε κλειστές ή θα υπολειτουργούν. Τα μηδενικά ενοίκια για τους κλειστούς και τα μειωμένα για τους πληττόμενους έχουν παραταθεί μέχρι και τον Μάρτιο, αλλά σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων των επαγγελματιών, που βλέπουν να «τραβάει» το lockdown, θα ανακοινωθεί νέα παράταση για ένα ακόμη δίμηνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η διατήρηση των μηδενικών ενοικίων, για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Θα απαλλαγούν επίσης, από την πληρωμή ενοικίων για την ίδια περίοδο, και τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία κ.λπ. επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ