Quantcast
"Βουνό" οι εκκρεμείς συντάξεις: Όλες οι κινήσεις για να ξεμπλοκάρει η έκδοσή τους - enikonomia.gr
share

“Βουνό” οι εκκρεμείς συντάξεις: Όλες οι κινήσεις για να ξεμπλοκάρει η έκδοσή τους

δημοσιεύτηκε:

Η «μάχη» του υπουργείου Εργασίας για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το πρόβλημα συνεχίζει να απασχολεί το σύνολο των υπηρεσιών, καθώς οι εκκρεμότητες παραμένουν «βουνό». Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων ανερχόταν 163.125, με τις 141.240 να αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις 21.885 το Δημόσιο, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονταν επίσης περίπου 120.000 επικουρικές, αλλά και χιλιάδες εφάπαξ βοηθήματα.
Ο υπουργός Εργασίας έχει ήδη προαναγγείλει τη δημιουργία ομάδας κρούσης, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με όλα τα μέσα ώστε να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων. Ήδη έχει αναλάβει δράση ο νέος Project Manager ο οποίος καλείται να βρει τη «χρυσή τομή», προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα ενισχυθεί με πρώην έμπειρους υπαλλήλους των ταμείων που έχουν βγει στην σύνταξη.
Η απόφαση έχει ήδη φτάσει στα χέρια των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και απομένει πλέον να βρεθούν οι περίπου 100 άνθρωποι που θα ενταχθούν στις task force που θα κληθούν να βρουν λύση στο ακανθώδες πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Παράλληλα, δρομολογούνται αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα έξι μηνών, ενώ επιχειρείται και ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με προσωπικό από επιστημονικά επιμελητήρια. Υπενθυμίζεται ότι τα κλιμάκια εργαζομένων που θα συσταθούν θα λαμβάνουν bonus επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να ανεβάσουν ρυθμούς και να εκκαθαρίσουν μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση «ΑΤΛΑΣ» το προηγούμενο έτος ο ρυθμός απονομής συντάξεων αυξήθηκε αισθητά. Το 2020 ολοκληρώθηκαν 161.771 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, όταν το 2019 είχαν διεκπεραιωθεί 123.324 αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση στις απονομές της τάξης του 31,18%, καθώς βγήκαν από την…ουρά περίπου 38.447 περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Σημαντικό ρόλο στο ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών διαδραμάτισε το ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από την έναρξη της υπηρεσίας τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί ψηφιακά, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», συνολικά 22.587 συντάξεις, εξ αυτών 18.058 αφορούν σε μεταβιβάσεις και 4.529 σε συντάξεις γήρατος αγροτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.