http://www.enikonomia.gr/economy/246145,xekina-i-diadikasia-gia-tin-anaprosarmogi-tou-katotatou-misthou-t.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_246145_312e204872-a9a20b23b85e01a2.jpg Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού... 3/22/2021 10:10:33 PM

Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Χατζηδάκης - ΒΙΝΤΕΟ

 Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Χατζηδάκης - ΒΙΝΤΕΟ

Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Όσον αφορά στο στάδιο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης είπε στη Βουλή τα εξής: “Η πρόταση παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 2020 και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 6 άτυπες τηλεδιασκέψεις των μελών της ομάδας Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου των υπουργών .Ορισμένα κράτη –μέλη με ισχυρά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των οποίων η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία έχουν αμφισβητήσει έντονα τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος. Ζήτησαν μάλιστα επισταμένως αντί οδηγία που είναι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σχετική σύσταση και αυτό δεν έχει γίνει για την τιμή των όπλων .Ασκούνται πιέσεις ακόμα και σήμερα και θα συνεχίσουν να ασκούνται από αυτές τις χώρες προκειμένου να μην υιοθετηθεί καθόλου οδηγία για τους κατώτατους μισθούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο .Επίσης μια σειρά από 6-7 χώρες επιπλέον από την Ανατολική Ευρώπη βασικά είναι εναντίον της υιοθέτησης της οδηγίας για τους δικούς τους λόγους .Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου γνωμοδότησε πρόσφατα επί του θέματος και έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της συζήτησης επί της οδηγίας .Κατόπιν τούτου ,η πορτογαλική προεδρία αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία συζήτησης οδηγίας. Η πρώτη μετά τη γνωμοδότηση συνάντηση της ομάδας εργασίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ η επόμενη είναι προγραμματισμένη για αύριο .Πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας είναι η επίτευξη γενικής προσέγγισης επί της πρότασης στο Συμβούλιο υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Ιούνιο του 2021 .Τι θα συμβεί δεν μπορώ να κάνω τον μάντη. Απλώς σημειώνω τις ισχυρές αντιδράσεις τουλάχιστον 9 κρατών , αυτήν την ώρα σε σύνολο 27 κρατών επί της αρχής, όχι επί συγκεκριμένων προβλέψεων της οδηγίας”.
Για τη πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κατώτατο μισθό
Αναφερόμενος στην πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού ο υπουργός Εργασίας τόνισε: ”δεν αποσκοπεί στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών , να υπάρχει δηλαδή ένας ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός αλλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο να διασφαλίζει την πρόσβαση των εργαζομένων συνολικά σε αξιοπρεπείς μισθούς διαφορετικών επιπέδων όμως σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε.”.
Και πρόσθεσε ότι “ η κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τον αριθμό και την βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει αλλά θα πρέπει να λαμβάνει κατ' ελάχιστο υπόψιν τα εξής κριτήρια:
-Πρώτον την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών σε κάθε χώρα. Το λέω αυτό γιατί με συγκεκριμένα ευρώ άλλα αγαθά αγοράζεις στην Γαλλία και άλλα αγαθά αγοράζεις στη Βουλγαρία.
-Το δεύτερο κριτήριο είναι το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών και η κατανομή τους
-Το τρίτο κριτήριο είναι ο ρυθμός αύξησης των ακαθάριστων μισθών συνολικά σε κάθε οικονομία.
-Το τέταρτο κριτήριο είναι οι εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας”.
Η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό και η θέση της Ελλάδας
“Συμμετέχουμε ενεργά στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες προκειμένου να πετύχουμε βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία τις οδηγίας “για τον κατώτατο μισθό σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι “Ένα θέμα το οποίο απασχολεί εμάς, την Κύπρο, την Μάλτα και τη Γαλλία από όσο μπορώ να ξέρω είναι οι συμβάσεις των ναυτικών λόγω της ιδιαίτερης υφής της ναυτιλίας .Άλλωστε και οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις όχι τόσο ουσιώδης σε επίπεδο μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση , εξαιρούν τους ναυτικούς επειδή κάθε φορά επαναλαμβάνεται η ίδια συζήτηση λόγω της παγκοσμιότητος της ναυτιλίας .Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες και βλέπουμε πως εξελίσσονται αυτά τα πράγματα. Όπως επίσης παρακολουθούμε τη συζήτηση, βλέπουμε επιμέρους τεχνικές πλευρές σε σχέση με τα κριτήρια , σε σχέση με την ανταλλαγή στοιχείων , σε σχέση με άλλες επιμέρους παραμέτρους και εμπάς περιπτώσει τοποθετούμαστε ανάλογα .Αλλά δεν είμαστε ένα από τα κράτη που έχουν απόσταση από την βασική πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, συμπλήρωσε o κ. Χατζηδάκης
Κατώτατος μισθός : "Δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας"
“Συμπεραίνοντας πρέπει να πω τα εξής: Δεδομένου ότι η οδηγία αυτή δεν επιφέρει ως προς εμάς σημαντικές αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού ,θεωρώ ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από την εφαρμογή της , όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω ολοκληρώνοντας ότι εμάς η φιλοδοξία μας δεν σταματά στη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών. Δεν είναι επιδοματική η πολιτική μας στην αγορά εργασίας. Καλά τα επιδόματα, καλό το δίχτυ ασφαλείας , για να μην παρεξηγηθώ αλλά αυτό που εμείς επιδιώκουμε βασικά είναι να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στις οποίες η ίδια αγορά δίνει αμοιβές πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται πολύ απλά επενδύσεις σε νέες και καλές δουλειές , επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες , στροφή σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και φυσικά ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων . Ως υπουργείο έχουμε θέσει αυτούς τους στόχους στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού μας για τις πολιτικές απασχόλησης στη μετά κορονοιο εποχή . Άρα ναι να δούμε το θέμα του κατώτατου μισθού, αλλά πέρα από τον κατώτατο μισθό πρέπει να δούμε συνολικά την πολιτική απασχόλησης η οποία θα οδηγεί σε νέες και καλύτερες δουλειές μέσω επενδύσεων ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής” σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ