http://www.enikonomia.gr/economy/246951,enesi-refstotitas-se-kinimatografous-theatra-kai-gymnastiria-ti-s.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_246951_97e7443183-92208aa3bc9f454c.jpg Νέα ισχυρή ένεση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους... 4/12/2021 2:07:49 PM

Ένεση ρευστότητας σε κινηματογράφους, θέατρα και γυμναστήρια - Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Ένεση ρευστότητας σε κινηματογράφους, θέατρα και γυμναστήρια - Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Νέα ισχυρή ένεση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού επεξεργάζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου πακέτου ρευστότητας που ετοιμάζει για τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να εφαρμόσουν ένα μόνιμο μηχανισμό ρευστότητας, ο οποίος θα ενεργοποιείται ανά πάσα στιγμή, όταν χρειαστούν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της προστασίας τους από τις συνέπειες της πανδημίας, όσο αυτή υφίσταται.
«Πιλότος» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του νέου πακέτου ρευστότητας, που θα ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ, θα είναι το πρόγραμμα που πρόκειται να εφαρμοστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου για την εστίαση. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού θα λάβουν μαζί με τις εταιρείες του τουρισμού μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους, ενώ οι νέες επιχειρήσεις θα λάβουν την επιδότηση χωρίς το κριτήριο της μείωσης τζίρου, όπως ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει διαμηνύσει ότι θα διευρυνθούν τα στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης στους κλάδους που πραγματικά θέλουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη με κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. «Προσπαθούμε να βρούμε τα σχετικά κονδύλια και όταν είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε ανακοινώσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του οικονομικού επιτελείου. Επίσης, προσέθεσε ότι «τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και θα αρχίσουν να αποσύρονται όταν εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα».
Αναλυτικά τα νέα μέτρα
- Για τον τουρισμό η επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προσδιορίζεται στα μέσα Μαΐου. Θα συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των εργαζομένων πέραν του Ιουνίου, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ που συνδέεται με το τουριστικό προϊόν, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς ανησυχούν για τη χρονική ψαλίδα ανάμεσα στον Μάιο, που ορίζεται ως η επίσημη έναρξη, μέχρι την πραγματική έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου, ο oποίος υποστήριξε πως ο μήνας Ιούνιος θα αποτελέσει «κλειδί» για τους τουριστικούς στόχους. Πέρυσι είχαν ανοίξει 5.500 ξενοδοχεία, ενώ ο φετινός στόχος είναι από τις 15 Ιουνίου και μετά να είναι ανοιχτό το 100% των τουριστικών μονάδων της χώρας. Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, όλο το «παιχνίδι» θα κριθεί φέτος από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και, φυσικά, από τον ανταγωνισμό στις προσφορές. Ο πήχυς έχει μπει τουλάχιστον στο 40%-50% των τουριστικών εσόδων που είχε πετύχει η Ελλάδα το 2019. Δηλαδή η χώρα επιδιώκει να «μαζέψει» φέτος από τον τουρισμό περί τα 7,5-9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Υπενθυμίζεται ότι οι εισπράξεις για το 2019 είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ, ενώ στην αρχή του 2020, πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, λόγω της μεγάλης δυναμικής που κατέγραφαν τότε οι προκρατήσεις, τα έσοδα αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ.
- Όσον αφορά την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό, το άνοιγμα των σχετικών επιχειρήσεων δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 20 Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Ωστόσο, κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη και η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, όπως είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι συναυλιακοί χώροι αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού που θα μετρούν τότε πάνω από 7 μήνες με κατεβασμένα τα ρολά. Οι απώλειες για τον κλάδο της ψυχαγωγίας λόγω του πολύμηνου lockdown είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο τον Ιανουάριο του 2021 οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία» κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού περιλαμβάνονται σε εκείνες που χτυπήθηκαν περισσότερο, με δεδομένο ότι μέσα στο 2020 ήταν για ελάχιστο χρόνο ανοιχτές, ενώ το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2021 μέχρι τώρα θεωρείται χαμένο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ