Quantcast
Σκρέκας: Θα ξεπεράσουν τα 44 δισ. ευρώ οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα έως το 2030 - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Θα ξεπεράσουν τα 44 δισ. ευρώ οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα έως το 2030

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι, οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισ. ευρώ έως το 2030 εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του ΥΠΕΝ και της πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα για το «Πράσινο Υδρογόνο».
Όπως είπε ο υπουργός, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 21 δράσεων που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές για την προώθηση του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, της ενεργειακής εξοικονόμησης των έργων αναβάθμισης του δικτύου, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής.
Ειδικότερα, όσον αφορά το υδρογόνο, τόνισε ότι «πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και “κλειδί” για την απανθρακοποίηση της οικονομίας», ενώ, όπως είπε, δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές συνέργειες. Τόνισε δε, τις δυνατότητες διασύνδεσής του με τις υποδομές του φυσικού αερίου, αλλά και τις προοπτικές υιοθέτησής του εν λόγω καυσίμου από τις μεταφορές και τη ναυσιπλοΐα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές, ενισχύοντας σημαντικά στη δίκαιη μετάβαση.
Όπως έκανε γνωστό ο κ.Σκρέκας, το προσεχές διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, προκειμένου να διαμορφωθεί η Εθνική Στρατηγική, ενώ ήδη βρίσκονται υπό εξέταση περισσότερα από 20 σχετικά project στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
«Χρειαζόμαστε συντονισμό και ξεκάθαρα ρυθμιστικά πλαίσια, προκειμένου να επιταχυνθεί ο βηματισμός, με έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Εάν εργαστούμε μεθοδικά, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό του υδρογόνου και να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.