Quantcast
Χατζηδάκης: Έως τριπλάσια αποζημίωση στις απολύσεις - Τι είπε για τον κοινωνικό τουρισμό και τις άδειες - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Έως τριπλάσια αποζημίωση στις απολύσεις – Τι είπε για τον κοινωνικό τουρισμό και τις άδειες

δημοσιεύτηκε:

Έως και τριπλάσια νόμιμη αποζημίωση μπορεί να λάβει ο εργαζόμενος που θα απολυθεί, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση. Όπως είπε σχετικά με το θέμα των απολύσεων “υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος απόλυτης προστασίας από τις απολύσεις. Δεν τον φέραμε εμείς, υπήρχε και πριν “από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ” , ενώ πρόσθεσε ότι “τον κατάλογο αυτόν όχι μόνο τον κρατάμε, τον διευρύνουμε, δηλαδή βάζουμε μέσα την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, βάζουμε την τηλεργασία”.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, “δύο είναι οι επίμαχες περιπτώσεις: είναι η ένταση στις σχέσεις εργαζόμενου- εργοδότη και η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης, να έχει οικονομικά προβλήματα μια επιχείρηση. Εκεί παίρνουμε το μοντέλο της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ξεκινά μια δίκη σε αυτή την περίπτωση, δίνουμε το δικαίωμα στον εργοδότη ή στον εργαζόμενο εάν θέλουν να αλλάξουν άποψη στην πορεία, εάν δεν αλλάξουν άποψη, το δικαστήριο έρχεται και επιδικάζει αποζημίωση μέχρι τριπλάσια της κανονικής αποζημίωσης που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος, που σημαίνει ότι φτάνει μέχρι 3 χρόνια. Ρωτώ όμως σε μια περίπτωση που είναι τσακωμένο το αφεντικό με τον εργαζόμενο και δεν μιλάνε μεταξύ τους τι νόημα έχει να τους βάλουμε στον ίδιο χώρο ;Νομίζω ότι είναι ρύθμιση κοινής λογικής, δεν τρελάθηκαν ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ισπανοί που έχουν αυτή τη ρύθμιση “.
Για την άδεια άνευ αποδοχών
Εν συνεχεία μίλησε για την άδεια άνευ αποδοχών. Όπως είπε η σχετική διάταξη υφίσταται στο Εργατικό Δίκαιο και υπάρχει ρύθμιση που είναι υπέρ των εργαζόμενων, καθώς “μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα καλύτερα από το σύστημα Εργάνη που θα είναι κεντρικό σύστημα παρακολούθησης στο υπουργείο”.
Για τις νέες συμβάσεις εργασίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Όσον αφορά στο εάν θα είναι υποχρεωτικός ο όρος του εμβολιασμού στις νέες συμβάσεις εργασίας είπε τα εξής” είναι ειδικό το Δίκαιο αυτό. Υπάρχουν τα θέματα της δημόσιας υγείας… έχουν ειδική ισχύ στο Δίκαιο μας και προφανώς θα υπερτερούν οποιονδήποτε ατομικών συμβάσεων “.
Για τον Κοινωνικό Τουρισμό
Τέλος, αναφέρθηκε και στον Κοινωνικό Τουρισμό λέγοντας ότι θα υπάρξει πρόγραμμα του ΠΑΕΔ για 300.000 εργαζόμενους και πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ για 50.000 αγρότες, με αυξημένα κίνητρα φέτος, που θα βοηθήσου και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.