Quantcast
"ΓΕΦΥΡΑ 2": Τελειώνει τη Δευτέρα η προθεσμία για τις αιτήσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

“ΓΕΦΥΡΑ 2”: Τελειώνει τη Δευτέρα η προθεσμία για τις αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Τελειώνει αύριο, Δευτέρα, 31 Μαΐου η προθεσμία των αιτήσεων για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2” μετά την παράταση που είχε δοθεί. Το πρόγραμμα δίνει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν σημειώσει μείωση κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 20% το 2020, συγκριτικά με το 2019. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η στήριξη αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 8 μηνών.

Πώς οι επιχειρηματίες εξασφαλίζουν «κούρεμα» δανείου
Έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών οι τράπεζες είναι υποχρεωμένως μέσω του Γέφυρα 2 να κάνουν τις εξής ενέργειες:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:
1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και
2. να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
  • διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
  • διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και
  • επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

3. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:
1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,
2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν τόσο για όσους υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες ημέρες, όσο και σε εκείνους που ήδη έχουν υποβάλει.

Πώς οι δικαιούχοι «κερδίζουν» την επιδότηση δόσης
Αυτές βεβαίως οι παρεμβάσεις ήρθαν ως πρόσθετες στον βασικό άξονα και σκοπό του προγράμματος που δεν είναι άλλος από την επιδότηση δόσεων: Δηλαδή το Κράτος με έμμεσο τρόπο «κουρεύει» τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στις Τράπεζες. Μέσω του Γέφυρα 2 πληττόμενοι επαγγελματίες μπορούν να διεκδικήσουν ποσά που αγγίζουν ακόμη και τις 50.000 ευρώ τον μήνα (!!) για να καλύψουν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων. Συγκεκριμένα, μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση της δόσης των δανείων τους που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες. Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης είναι απλή, χωρίς να χρειάζεται συνυποβολή δικαιολογητικών για δεδομένα και πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στις βάσεις δεδομένων Δημοσίου, τραπεζών και διαχειριστών δανείων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του http://www.keyd.gov.gr ή του http://ofeiles.gov.gr.
ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.
Το Γέφυρα 2 αφορά σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.