Quantcast
Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Τρεις επιλογές για το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ εξετάζει από το 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” οι επιλογές αυτές είναι οι εξής:
1.Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που βρίσκονται στις περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο ωστόσο τα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος ανέρχεται στα 272,8 εκατ. ευρώ.
2.Μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%.
Στο σενάριο αυτό μειώνεται ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα .Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ για το 2022. Εφόσον προκριθεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου το 2023.
3. Διατήρηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για πολύ μεγάλες περιουσίες.
Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) ο οποίος θα επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 500.000-600.000 ευρώ με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα. Στο σενάριο αυτό εξαιρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσίες κάτω των 500. 000-600.000 ευρώ οι οποίοι θα καταβάλουν μόνο τον κύριο ΕΝΦΙΑ.
Πώς επιβλήθηκε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Ο φόρος δημιουργήθηκε όχι για να διαχωρίσει τις μικρές από τις μεγάλες περιουσίες αλλά για καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην υπερφορολόγηση των αστικών ακινήτων .Όταν ξεκίνησε η διαδικασία κατάρτισης του ΕΝΦΙΑ ,στόχος ήταν να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ .Ο ΕΝΦΙΑ ήταν έτοιμος φορολογώντας προοδευτικά ,ακίνητα , οικόπεδα και αγροτεμάχια. Τότε ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές της περιφέρειας φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούν να εκλεγούν ξανά , κερδίζοντας τη χαμηλή φορολόγηση των αγροτεμαχίων με μόλις 1 ευρώ ανά στρέμμα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργούσε κενό ύψους 300 -400 εκατ. ευρώ .Το κενό καλύφθηκε με τον συμπληρωματικό φόρο από οποίο πάλι εξαιρέθηκα τα αγροτεμάχια .Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 630 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις , ενώ η συνολική αξία των ακινήτων που κατέχουν οι ανωτέρω ξεπερνάει τα 450 -500 δισ. ευρώ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.